Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Нови камери ще следят за сигурността на Женския пазар в София

13.06.2019

32 нови камери ще помагат за сигурността на Женския пазар в София. Те ще заработят до около седмица, а ръководството на пазара отчита увеличение и на търговците.

 До седмица на Женския пазар в столицата ще заработят 32 нови камери за видеонаблюдение. Така общият им брой ще стане 64, с което пазарът ще се превърне в най-добре охранявания в града. Те ще бъдат в частта на пазара между ул. „Кирил и Методий“ и бул. „Сливница“. 

Драгомир Димитров – изп. директор на „Пазари Възраждане“:

„Това ще даде изключителни резултати в повишаване на сигурността на гражданите на пазара, знаете че открихме офис на 3-о РУ, така че основните ни грижи – да има сигурност на хората в тази зона ние изпълняваме на високо ниво“

 Офисът на трето районно е до нашия център за виденаблюдение. Реакцията е възможна за няколко секунди ние да информираме колегите и ако някой е извършил престъпление да бъде заловен преди да е напуснал територията на пазара.

60 хиляди души на ден посещават Женския пазар, а туристите са около 500 дневно. Заетостта на търговските маси в момента е около 84%, което е ръст с повече от 10% за последната годин.

 

Източник: www.tvevropa.com

Камери ще следят за нарушители в бус лентите

12.06.2019

40 камери следят грешките на шофьорите бус лентите в София. Откъде наблюдават и как ще глобяват? Репортерът Боряна Черганова беше в Центъра за видеонаблюдение на трафика към Столичната община.

Димитър Петров, директор на центъра за видеонаблюдение на СО обясни, че е почти невъзможно да се избегне заснемането. Локацията на камерите се пази в тайна, а и тя няма да е постоянна, във времето може да бъде променяна. Заснемането се извършва в реално време и всички данни, необходими за налагането на санкция се записват и се предават на пътна полиция. В най-натоварените места камери в бус лентите има през 300-400 метра. Камерите снимат както пред, така и зад автобуса. Единственият начин да се избегне налагането на санкция е да се спазва законът.

Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село Крепча

21.05.2019

Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село Крепча. Оборудването е осигурено от Община Опака и цели да подобри охраната на безценната културна забележителност, каза за БТА кметът на населеното място Бахри Алиев.

Новите охранителни мерки са временни и са въведени по изискване на Министерството на културата. Община Опака участва в конкурсни процедури за реставрация, консервация и социализация на скалния манастир, който е най-значимия средновековен паметник в целия Поповско-Опаченски район на Търговищка област. Изсечен е във варовиковите скали, намиращи се на 2 км от центъра на селото. По стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки.

Два старобългарски надписа, открити върху стените му, според учените, представляват най-ранните надписи на кирилица в света. Единият е датиран и е от времето на цар Симеон Велики, а запазеният надпис гласи: "В година 921-ва през месец октомври почина раб божи Антон...".

Другият - много по-добре запазен, е без конкретна дата: "В името на Отца и Сина и Светия Дух. Тук почива праведният отец Антони. Ж . А който направи в църквата житница да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин." Обектът и надписите са проучвани от археолога проф. Казимир Попконстантинов.

Забележителността се посещава от организирани групи и от изкушени от археологията и историята хора от цялата страна. Достъпът до средновековната обител е забранен. Желаещите да го разгледат могат да получат ключ за входната врата от кметството на Крепча, след регистрация, уточни Алиев.

 

Източник: https://novini.bg

Система за видеонаблюдение на невралгичните места функционира в пограничната община Кирково

18.05.2019

Система за видеонаблюдение на обществени места и на най-невралгичните точки, сред които и моста за ГКПП "Маказа", функционира на територията на пограничната община Кирково. Това посочиха от общинската администрация.
От там обясниха, че целта е да се подобри сигурността на жителите и гостите на общината, както и на всички преминаващи, пътувайки от и за Гърция през граничния пункт.
Системата е базирана на съвременните цифрови технологии и има възможност да бъде разширявана. Камерите са с възможност за разпознаване на регистрационните табели на преминаващите автомобили. Те предават информацията в реално време към Център за управление на трафика в Районното управление в Кирково, допълват от общинската администрация.

 

Източник: http://www.bta.bg

2069 камери дебнат за крадци и побойници в школските коридори

30.04.2019

2069 камери, поставени в училищните коридори, дебнат за крадливи деца и търсят кои са виновните при възникнали спречквания и побоища между хлапетата. Това показва справка за в. „Монитор" от просветното министерство.

С поставени на входовете камери в 1786 училища директорите следят кой излиза и влиза в школото, ръководено от тях. В 1908 пък наблюдават какво се случва в дворовете. Най-малко използваният метод от школското ръководство за следене за спазването на реда е видеонаблюдението в класните стаи. Само в 1729 училища са поставени камери в помещенията, където се обучават възпитаниците в тях.

От справката на просветното министерство става ясно, че всяко осмо школо в страната е без каквото и да било видеонаблюдение. Най-много училища без поставени охранителни камери са в област Смолян - 28. След нея се нареждат областите Пазарджик с общо 26 школа без камери и Варна - с 20.

Най-добре защитената област пък се оказва Габрово, където няма училище без видеонаблюдение.

Публикувано във факти.бг:

В столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов" първите камери са монтирани преди 7 години, а преди три ги заменят с най-новите, сподели пред „Монитор" директорът на школото Диян Стаматов.

„В ежедневието ние ги използваме за разрешване на различни проблеми. Търсим изчезнали вещи - децата забравят телефони, портмонета, раници и ги намираме с помощта на камерите. Има и случаи на агресия, в които гледаме записите, за да разберем кои са участниците", обясни Стаматов. Той уточни, че във връзка със закона за защита на личните данни записите не биват показвани на трети лица, като към тях спадат и родителите на малчуганите.

„На тях освен собствените им деца има и други. Родителите не бива да гледат записите, защото това може да бъде причина за завеждане на съдебно дело", разясни директорът. Затова в училището записите могат да се гледат единствено от педагогическия съвет или от деца, които са на тях и имат някакъв проблем и търсят начин за разрешването му.

„Чрез изискване от различни институции, като МВР, видеозаписите могат да бъдат получени, но не и да бъдат предоставени на частно лице", каза още Стаматов.

Във Варна видеокамерите най-често разкриват кражби и телесни повреди вследствие на побои, коментира зам.-кметът по реда и сигурността Тодор Иванов. Той посочи, че през последните години тенденцията в морската столица е за намаляване на броя на нарушителите и възрастта им, като все повече от тях са под 14 години. Според Иванов обаче нерядко случаите на детска агресия се потулват от училищното ръководство заради страх от сриване на имиджа на училището.

 

Източник: https://fakti.bg

Нови камери за видеонаблюдение са инсталирани в Свищов

19.04.2019

Седемнадесет нови камери за видеонаблюдение са инсталирани в град Свищов. Допълнителните камери се поставят заради зачестилите набези над общинско имущество, съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община. 
Нови камери са поставени на няколко ключови места в Градската градина, на новата детска площадка, намираща се в центъра на града, на площад "Алеко" и площад "Свобода", в района на площад "Велешана" и паметника на "33-ти Свищовски полк", градинката с паметника на Дарителите, надлеза към брега на Дунав и в местността "Паметниците".
Общият брой на съоръженията за видеонаблюдение в града е 50.
Крайната цел е поставяне на видеокамери във всички квартали в Свищов за да се гарантира сигурността и имуществото на хората, е посочил кметът Генчо Генчев.

 

Източник: http://www.bta.bg

Завърши първият етап на видеонаблюдението в Благоевград

15.04.2019

Приключи първият етап по изграждането на цялостно видеонаблюдение в Благоевград. Вече има видеокамери в районите край детските градини и училищата, които бяха приоритет за общинското ръководство.

„В момента се извършва вторият етап на монтирането на видеонаблюдение в града ни. Камери се поставят в централната градска част и на по-важните пътни артерии”, заяви на пресконференция кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов.
Той уточни, че се водят разговори с ръководството на ОД на МВР в града за осигуряването на необходимите щатни бройки и на помещение, в което ще бъде разположен центърът за наблюдение.

Целта е да бъде постигната по-голяма сигурност за жителите и гостите на града. Системата за видеонаблюдение отговаря на най-високите изисквания. Тя е с максимален брой функции и има възможност за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или пътен инцидент, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

 

Източник:https://dariknews.bg

Шуменско село бори престъпността с видеонаблюдение

06.04.2019

Биг Брадър в шуменското село Велино. Камери следят за нарушения и разкриват тайни случки от нощния живот. Жителите пък са инструктирани от кмета и, като следователи, сами предотвратяват престъпления. Идеята е гласувана на селско събрание, а парите са намерени от спонсори. И така видеоочи следят какво се случва в и трите края на селото и в центъра. Резултатът – драстично намаление на кражбите.

"Почти не беше останала къща безстопанствена, неразбита в селото. Това, което става за вторични суровини или дървен материал за горене, изчезваше", каза кметът на Велино Димитър Димитров.

След като се разчуло за камерите, апашите се отказали. Камерите помагат не само за предотвратяване на кражбите във Велино, но и за пресичане на престъпността в региона. Наблюдателните жители на селото дори заловили избягал престъпник.

Освен в борбата с престъпността, камерите служат и за още нещо. Всяка година, заради снегонавяванията, селото е откъснато от света и само чрез видеонаблюдението от снегопочистващата фирма се ориентират каква е обстановката. 

 

Източник:https://nova.bg

Разкриха телефонни измами и кражби на строителни материали чрез видеонаблюдението във Враца

05.04.2019

“Благодарение на видеонаблюдението успяхме да разкрием една поредица от телефонни измами, при които извършителят е от съседен град на Враца”, каза старши комисар Янко Янколов, директор на Областната дирекция на МВР-Враца.Той коментира също, че видеонаблюдението е помогнало и при разкриването на кражби на строителни материали от тези, които са оставени за ремонта на централната пешеходна зона. "Записите от камерите се ползвали и при нарушения на обществения ред. Ако трябва да се обобщи - видеонаблюдението е от голяма полза на полицията", каза Янколов.

“Колегите от дирекция “КИС” към МВР казват, че това е може би една от най-добрите системи за видеонаблюдение в страната", обобщи директорът на ОД на МВР-Враца. От Община Враца вече са поискали мнението на полицията за надграждането на системата за видеонаблюдение.

Очакваното съдействие от тях е с определянето на нови места, където да се монтира видеонаблюдение. В списъка влизат училища, важни търговски обекти, административни сгради, кръстовища.

 

Източник:https://dariknews.bg

Повече от 200 камери за видеонаблюдение ще следят за реда на 30 кръстовища в Русе

21.03.2019

В Русе предстои изграждането на система, осигуряваща денонощно наблюдение на 30 главни кръстовища, като за целта ще бъдат монтирани общо 230 камери. Това съобщиха от местната управа в крайдунавския град. 
Видеонаблюдението ще намали предпоставките за пътно-транспортни произшествия, ще се ограничи риска за транспорта и в още по-голяма степен ще се гарантира обществения ред и сигурност. Така ще бъде надградена и интелигентната транспортна система по проект "Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе - етап втори".
В Центъра за видеонаблюдение в общината служители от специализираното звено "Контрол, охрана, обществен ред и сигурност" към момента извършват денонощен контрол на обекти по площади, улици и подлези чрез 142 камери.
От кметството информират, че за опазване от вандалски прояви на всички обекти, които се изграждат по европроекти, а и за сигурност на гражданите, също е предвидено видеонаблюдение.

 

Източник:http://www.bta.bg