Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


Велико Търново ще разполага със съвременна система за видеонаблюдение

10.05.2016

Съвременна система за видеонаблюдение се изгражда в момента във Велико Търново. На работна среща заместник-кметът проф. Георги Камарашев, експерти от общинската администрация и служители на Областната дирекция на полицията обсъдиха технически въпроси, свързани с функционирането. Присъстваха и представители на избрания интернет доставчик, уточняват от местната администрация.

36 камери вече са разположени по възлови места в града. Снимачните устройства вече са с интернет връзка, предстои осигуряването на елзахранване. Сигналът от камерите ще постъпва в реално време както в Областната дирекция на полицията, така и в Община Велико Търново.

Камерите са монтирани при входовете и изходите на Велико Търново и кварталите, натоварените кръстовища и в централната част.

 

Източник: www.24chasa.bg 

През 2016г. Столична община предвижда 1,4 млн. лева за видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини

20.04.2016

Столична община отделя 1,4 млн. лева за разширение на системата за видеонаблюдение в училища и детски градини. Над половината от общински образователни заведения - 105 училища и 99 детски градини са включени в системата за видеонаблюдение на общината.

През 2016г. Столична община предвижда 1,4 млн. лева за видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на национална среща по въпросите на сигурността в училищата и детските градини.

Всички общински учебни заведения са свързани със системата на СОТ, а в 95 % има жива охрана. Статистиката сочи, че там където има видеонаблюдение, нарушенията намаляват с 80 процента, каза също Фандъкова.

Изготвен е примерен правилник за пропускателния режим, както и примерни действия и мероприятия за повишаване на сигурността в детските и учебни заведения. В примерният правилник е посочено задължително воденето на дневник за посещения, издаване на еднократен пропуск.

В дворовете на училищата не трябва да се допускат автомобили, аварийните изходи трябва да са с възможности за бързо отваряне. Заедно с монтирането на техника, включително и паник бутони, е важно в училищата да има добра организация на сигурността.

Източник: www.gradat.bg

Борим престъпността с камери и работа за екс затворниците

20.04.2016

МВР ще бори битовата престъпност с повече видоенаблюдение и нови работни места. Това са част от мерките, заложени в екшън плана.

От октомври миналата година 72-годишният офицер от резерва Иван Зарков от село Боровци е под ключ, след като е нападнат в дома си от мъже с маска и ръкавици. Апашите връзват дядото с кабела на зарядното на телефона му. Крадат 285 лева - остатъка от пенсията му.

Срещу тези престъпления държавата обединява идеите на няколко министерства и агенции. МВР се заканва да наблюдава крадците с повече камери на най-уязвимите места.

"Вече има и в по-малки общини като Роман, в които има сериозен спад на престъпността. Знаем, че регионалното министерство е осигурило финанси по оперативни програми, по които кандидатстват 39 общини", поясни пред bTV Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Готви се и програма, която да спре затворниците, влезли зад решетките заради битови престъпления да крадат отново.

"Ако ги ангажираме като трудова заетост, ще намалеят престъпленията от рецидивисти, но трябва да има и строгост на закона", смята Терзийски.

Помощ за да стартират работа обещават и от социалното министерство. Според експертите, когато безработицата спадне с 1%, престъпленията също намалявали с толкова.

"Нашата цел е да се работи индивидуално с всеки един от тях. Да може да се прецени кой каква нужда има - от квалификация, преквалификация, образование", смята Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика.

А Иван Зарков от Боровци все още чака нападателите му, които разпознал, да бъдат задържани. "Никакъв, никакъв ефект няма! Никакъв! Ей го, онзи ден две къщи наведнъж са обрали", разказва той.

Зарков е викан близо петдесетина пъти в полицията. Неотдавна наказателното производство срещу "неизвестните извършители" е прекратено.

Източник: www.dnes.bg

Изгражда се система за видеонаблюдение на Българско-Сръбската граница

29.03.2016

"Гранична полиция" предвижда да бъде изградена система за видеонаблюдение на българско-сръбската граница в района на Драгоман. Системата ще е подобна на тази, която съществува на българско-турската граница.

Най-вероятно ще има изградени два или три поста на границата със Сърбия. До края на годината трябва да приключи подготовката на документите, а обявяването на обществената поръчка за изграждането на системата най-вероятно ще стане в началото на следващата година. Това бе посочено при представянето на резултатите от приключилите програми на европейския фонд за външните граници.

На събитието за отчитането на средствата присъства заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, съобщи БТА.

От "Гранична полиция" отчитат, че в момента мигрантският натиск е по-голям на изход от страната ни, затова и ще бъде изграждана подобна система на българско-сръбската граница с център за видеонаблюдение.

Участъкът, който покрива турската граница от Лесово до Малко Търново, струва 16,6 млн. евро. За авиобазата на "Гранична полиция" в София са инвестирани 6,8 млн. евро.

От дирекцията отчетоха, че за последните години пред електронните гишета за сканиране на международни паспорти с чип на летищата във Варна, София и Бургас са преминали над 1 млн. души.

Източник: www.btvnovinite.bg

Иван Сотиров: София има нужда от интелигентна система за видеонаблюдение

25.03.2016

У нас има специализирани структури и много добри специалисти в системата за сигурност, но те не са обезпечени ресурсно. Няма визия как да се подобрят нещата в един голям град като София, коментира в предаването "Темите" Иван Сотиров, бивш заместник кмет по сигурността на столицата. Според него не може да се разчита само на ентусиазма на професионалистите в тази област, а трябва да се внедряват най-съвременните тенденции в областта на опазването на обществения ред и сигурност.

София е най-уязвима към евентуални терористични атаки, защото в нея живеят близо 2 млн. души и е съсредоточена най-критичната инфраструктура в държавата. В столицата има десетки хиляди камери - държавни, общински, частни, но те не са свързани към една интелигентна система за видеонаблюдение, каквото има в другите европейски страни, каза Иван Сотиров. 

Според Иван Сотиров закупуването и внедряването на такава система ще струва между 20 и 40 млн. евро, които с несравними по размер и важност, ако с тях могат да се предотвратят терористични нападения.

Източник: www.tvevropa.com

Видин: Пазач и видеонаблюдение са мерките за сигурност, които се прилагат в СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в град Брегово

25.03.2016

Брегово. Пазач и видеонаблюдение са мерките за сигурност, които се прилагат в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Брегово, Община Брегово. Това каза за Радио "Фокус" - Видин Илияна Кръстева, директор на училището. Тя посочи, че сградата не е оградена. Илияна Кръстева допълни, че от РИО във Видин са изискали от всяко училище да попълни справка с пропуските в обезпечаването на сигурността на учениците. "Попълних справката, в която отбелязах, че ние нямаме ограда. Най-вероятно от министерството ще отпуснат средства, за да се осигури безопасността на децата", коментира Кръстева. Тя допълни, че събирането на справките е започнало сега, през настоящия месец и ще се подават ежемесечно оттук нататък. По предположение на директорът на бреговското училище, пропуските и слабостите в охранителните мерки на училищата ще се анализират на министерско ниво и по тяхна преценка ще се отстраняват. Илияна Кръстева обясни, че към момента училището в град Брегово разполага с 11 камери за видеонаблюдение, 8 от тях са в сградата на училището, 3 са външни. 
Галя ОКОВСКА 

Източник: www.focus-news.net

Видеонаблюдение ще бъде изградено през следващата година в три от големите селища на община Макреш

24.03.2016

Макреш. В населените места на Община Макреш няма камери за видеонаблюдение, каза заРадио “Фокус” - Видин Иван Каменов, кмет на общината. Той посочи, че общината не разполага с достатъчно пари за финансиране видеонаблюдение в селата. „Имахме оферта от фирма, но при направения отчет на бюджета се оказа, че е непосилно за този момент да закупим и да поставим тези камери”, обясни Каменов. В плана на общината все пак е регистрирано предложението за видонаблюдение с цел опазване на общинските сгради, които стават обект на кражби. Според Иван Каменов камери за видеонаблюдение са необходими с цел ограничаване на престъпността в три по големи населени места в Община Макреш, но това ще бъде реализирано през следващата година. 

Източник: http://focus-news.net/news/2016/03/24/2214493

Поставят камери за видеонаблюдение в гр. Септември

23.03.2016

До седмица ще започне монтирането на камерите за видео наблюдение в СептемвриТе ще бъдат поставени около училищата и по-възловите места в общинския център, съобщи кметът Марин Рачев на среща с граждани. Това е една от мерките за борба с престъпността, както и за подобряване организацията на движение. На едно от опасните кръстовища е поставен „Стоп”. Предстои допълнителна регулация и за други, включително с огледала, даващи видимост без опасно изнасяне на колата напред. В града ще бъдат сложени и забранителни знаци за коне.

След сигнал на граждани е осигурено допълнително осветление на пазара. Доскоро там са светили само две лампи. Рачев увери, че общината ще направи необходимото, за да си върне и автогарата, която преди време бе продадена от частен съдия-изпълнител. Предстои търг за общински парцел, а с парите сградата ще бъде откупена обратно. С новата транспортна схема до края на лятото в града ще пътуват и автобуси за хора с увреждания.

Градоначалникът каза още, че са открити 7-8 безстопанствени минерални извора. За тях ще бъде проведена процедура, за да минат на управление на общината и да не се прахосва природно богатство.

 

Интересен подход се предлага за борбата с незаконните сметища край моста на Марица на изхода към Ветрен. На мястото на всяко от тях ще бъдат направени бетонни площадки, оградени с три стени, на които ще се разчита да пречат на изхвърлянето на боклук.

Източник: dariknews.bg

Слагат камери на Гребната

02.03.2016

Да бъде изградено видеонаблюдение на улица "Ясна поляна" край Гребната база в Пловдив - около това предложение се обединиха експерти на среща, посветена на сигурността в район "Западен", провела се днес в сградата на районната администрация. 

На срещата при кмета Димитър Колев присъстваха заместник-кметът по сигурността на община Пловдив Георги Маринов, екип от Второ районно управление, начело с началника Димитър Балев, началник сектор "Криминална полиция" Кузман Мартинов, представители на общинска охрана и заместник-кметът по сигурността на района Георги Попов.

Предвижда се да бъдат поставени камери в участъка от Младежкия център до изграждащата се в момента зоологическа градина. По думите на експертите, този район ще става все по-посещаван и това го прави рисков. 

Поради тази причина тук ще бъдат положени и повече усилия по осигурявяне на сигурността на гражданите. Планира се поставяне на видеокамери и на други възлови места в район "Западен", като тепърва ще се прави анализ къде точно да бъдат разположени те. 

На срещата при кмета Димитър Колев бе договорено и засилване на патрулите на общинска охрана, които да следят за опазване на обществения ред. Ще се работи и за разчистване на основни пътни артерии от спрени неправомерно автомобили, които възпрепятстват движението и създават предпоставки за инциденти.

Източник: www.plovdiv24.bg


17 камери в парк "Лаута" срещу вандалите, 12 вече работят

26.02.2016

12 нови камери за видеонаблюдение вече работят в парк "Лаута", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Още 5 ще бъдат включени в най-скоро време, новината съобщи кметът на район "Тракия" Костадин Димитров. Така общо 17 камери ще наблюдават парка. 

"Знаете, че само преди седмица там имахме счупена чешма. Едната вечер бутнаха чешмата, а на следващата сутрин я заварихме на малки парчета. Явно някой с чук специално е дошъл, за да я раздроби. Надявам се това да приключи", коментира Димитров. 
Той бе категоричен, че в другия парк с видеонаблюдение в района - край училище "Черноризец Храбър", вандализмът се е ограничил до по една лека проява в рамките на няколко месеца. 
Камерите се наблюдават в реално време от районния кмет, от служителите в кметството, от служители на 5 РУП, както и от общинска полиция и общинска охрана.
Източник: www.plovdiv24.bg