Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


През 2015 в София ще бъдат присъединени още 100 обекта с видеонаблюдение

25.06.2015

За няколко години Столичната община последователно инвестира в изграждане на система за видеонаблюдение, отговарят на "Строителство градът" от Столичната община. В момента имаме една от най-голeмите и добре работещи системи, която включва 240 училища и детски заведения в над 10 района на столицата, 9 парка и градски градини и 29 пешеходни подлеза, твърдят от общината.
През тази година ще бъдат присъединени нови над 100 обекта.
Вече има действащ оперативен дежурен център и видеонаблюдение. В него се наблюдават 24 часа обектите, които са включени в системата. В последните месеци Столичната община подпомага и работата на системата за видеоконтрол на МВР, като осигурява достъп до своите камери и необходимата техническа поддръжка и внедряване на иновативни софтуерни програми. С развитието на системата за видеонаблюдение престъпленията намаляват средно между 40 и 90% в обсега на видеонаблюдението. В оперативния център е разположено и работно място от системата 112, което позволява по-бърза реакция.
Изграден е и оперативен център за извънредни ситуации, който е оборудван със съвременни технологични и комуникационни решения, допълват от Столичната община.
Обектите в процес на изграждане са:
Поставяне на видеонаблюдение в 2 обекта в район "Студентски", 2 в район "Подуяне", 1 в район "Триадица", 1 в район "Овча купел", 2 в район "Люлин", 2 в район "Младост", 1 в район "Връбница" и присъединяването им към общинската система за видеонаблюдение.
Новите обекти, които предстои да бъдат изградени след приключване на откритата процедура по ЗОП, са на входа и изхода на Драгалевци, Владая, Горна баня, разширяване на системата по бул. "Витоша" и бул. "Кн. Мария Луиза" и 43 в учебни и детски заведения.

wwww.gradat.bg

Монтират видеонаблюдение в още седем търновски села

23.06.2015

Седем села в община Велико Търново ще се сдобият с видеонаблюдение. Сред тях са Буковец, Райковци, Ветринци, Капиново, Шемшево. Средствата за изграждането на системите ще бъдат отпуснати по програмата „Местни инициативи”.Така населените места в общината, които разполагат с видеонаблюдение са общо 31. „Практиката показва, че по този начин значително се намалява престъпността в селата. Още повече, че работим изключително добре и с органите на реда”, информира Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници в общината. Тя уточни, че Велико Търново е абсолютен новатор в страната по отношение на видеонаблюдението, тъй като още през 2005 год. такива системи бяха изградени в Балван, Ново село и Емен. Камерите там предстои да бъдат обновени. 

Тази година Община Велико Търново отпусна 300 хиляди лева за програмата „Местни инициативи”. Със средствата ще бъдат финансирани различни проекти на малките населени места- за изграждане на парно в обществените сгради, за детски площадки и за облагородяване на различни райони. В повечето случаи жителите на селата участват с доброволен труд за реализирането на проектите. 

Благовеста Факирова подчерта, че Община Велико Търново прави всичко по силите си животът в малките населени места да бъде близък до градския стандарт. „Имаме 36 села- 24 кметства и 12 наместничества. Няма нито едно със затихващи функции. Понеже сме в предизборна кампания, някои казват, че селата са задният двор на общината. Това не е вярно. Малките населени места се развиват спрямо местния бюджет, но се търсят средства по различни линии”, заяви тя. 

Като добра практика Факирова посочи 29-те пенсионерски клубове, които събират както стари, така и млади жители на селата. Местата са добре обзаведени и предлагат редица възможности за развлечение, увери тя. Освен това има разкрити 19 младежки центрове „Отвори очи”, където децата не просто се забавляват, а научават редица полезна информация като как да опазват околната среда, как да се движат безопасно по пътищата, кои са превантивните мерки срещу трафик на хора и каква е вредата от наркотиците. „На 26 юни откриваме лятна детска полицейска академия, която се провежда за пета година в общината. По този повод кметът Даниел Панов реши да награди клубовете със 7 хиляди лева за спортни уреди и принадлежности”, съобщи Благовеста Факирова. 

Тя информира, че в някои села започва да тече ремонт на тротоарите, а в други обновяване на църковните храмове.

Източник: www.dariknews.bg

Видеонаблюдението ще залегне като компонент в проектите, с които местните власти ще кандидатстват за европейско финансиране.

22.06.2015

Видеонаблюдението ще залегне като компонент в проектите, с които местните власти ще кандидатстват за европейско финансиране.

 

Одобрената Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., както и други програми, дават възможности за това, каза днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя участва в работна среща в МВР, на която бяха обсъдени възможностите за ускоряване на изграждането на системи за такъв тип контрол.

"Видеонаблюдението е доказана и ефективна превантивна мярка", подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя добави, че на експертно ниво в МВР са изготвени методически указания за изграждането на системи, които да са съвместими, за да се постигне по-добър резултат в полза на сигурността на гражданите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи опита на Столична община. Тя припомни подписаното преди месеци споразумение за общи действия за поддръжка, интеграция и развитие на системите за видеонаблюдение на територията на София.

DAHUA пусна на пазара 2-инчови мрежови мини PTZ камери

19.06.2015

DAHUA пусна на пазара 2-инчови мрежови мини PTZ камери

Dahua Technology е водещ световен производител и доставчик на продукти за видеонаблюдение, който въведе 2-инчови мрежови мини PTZ камери на пазара. Те поддържат до макс 25 / 30fps @ 1080P, 50 / 60fps @ 720P резолюция и H.264 & MJPEG. Дизайнът на Dahua SD22204T-GN е с размер като на кредитна карта. Трудно е да се повярва, че мрежова PTZ камера може да бъде с такива размери, но и пълна с функции.

 

Каназирева иска видеонаблюдение на всички обществени места

19.06.2015

В Пловдив задължително трябва да бъде изградено видеонаблюдение на всички обществени места като паркове, детски градини и ясли, училища, тепетата, подлезите, спирките и кръстовища. Това заяви в ефира на Дарик радио лидерът на „Съюз за Пловдив“ адв.Дани Каназирева.

Според нея е необходимо да се създаде единен център за наблюдение, в който да бъдат ангажирани не повече от 30 обучени и компетентни специалисти.

„На ключови места в града трябва да има мобилни екипи, които могат да реагират незабавно при нарушаване на обществения ред и да уведомяват МВР“, допълни тя.

По думите й в цялия свят престъпността намалява с над 50 % в местата, където има видеонаблюдение. Това е съвременният подход,  който дава реални резултати в много държави. „Основната отговорност за реда в града е на община Пловдив, която трябва да работи заедно с МВР, но не и да прехвърля изцяло отговорността си на друг“, категорична е Каназирева.

Годишната издръжка на „Общинска охрана“ е над 2 млн.лева за 250 служители. За тези пари спокойно може да се изгради и издържа център за видеонаблюдение и да бъдат осигурени нужните камери, допълни още Каназирева.

Източник: www.dariknews.bg

Община Стара Загора разработва проект за видеонаблюдение в градския транспорт

05.06.2015

Paбoтeн пpoeĸт зa изгpaждaнe нa cиcтeмa зa видeoнaбюдeниe ce paзpaбoтвa в oбщинa Cтapa Зaгopa. Toвa 
oбяви в cтyдиoтo нa Дapиĸ ĸмeтът Живĸo Toдopoв. „C пocтaвянeтo нa видeoнaблюдeниe щe ycпeeм дa oпaзим 
нoвитe aвтoбycи, ĸoитo пpeдcтoят дa бъдaт зaĸyпeни и нoвитe тpoлeйбycи, чиeтo пpиcтигaнe oчaĸвaмe пpeз 
eceнтa. Bидeoĸaмepи щe бъдaт мoнтиpaни пo ĸpъcтoвищaтa, ĸaĸтo и в caмитe тpoлeйбycи и aвтoбycи”, oбяcни 
гpaдoнaчaлниĸът. 
„Haдявaм ce, чe щe мoжeм дa гo финaнcиpaмe пo нoвитe пpoгpaми. Πo пapĸoвeтe, oĸoлo зaвeдeниятa, пo 
ĸлючoвитe ĸpъcтoвищa и вxoдoвeтe нa гpaдa – нaвcяĸъдe щe имa тaĸoвa нaблюдeниe”, ĸoмeнтиpa oщe 
Живĸo Toдopoв.

Източник: http://stara-zagora.info

Повече камери ще бдят за сигурността в София

05.06.2015

Ще се акцентира върху рисковите места като Студентски град и Драгалевци

София ще бори престъпността в града с допълнително видеонаблюдение. Столичната община предвижда поставянето на още 100 камери в по-рисковите райони в града.

От столичната община изчисляват, че след поставянето на камерите на "Пиротска", престъпността там е намаляла с над 70 %. Въпреки допълните мерки за сигурност, работещите в района все още се страхуват заради предишни инциденти.

Правим всичко възможно за разширяването на видеонаблюдението в централната зона. Направена е оценка в рисковите райони на града и точно на там се насочват по големите ресурси. Сред рисковите места са Студентски град, паркът на Военна академия. От повече камери се нуждаят и в кварталите Драгалевци и Бояна, където често стават обири. Паралелно с това трябва да бъдат увеличени и полицейските патрули.

Новите придобивки струват близо 3 милиона лева. Времето за инсталиране и влизане в експлоатация на устройствата ще отнеме няколко месеца.

 

Източник: www.news7.bg

Поставят видеонаблюдение за овладяване на ситуацията в Гърмен

27.05.2015

Кметът на Гърмен Минка Капитанова пое ангажимент да бъде инсталирана система за видеонаблюдение в общината, с оглед осигуряване реда и спокойствието сред населението.

Това стана по време на работна среща, в която взеха участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ОД МВР - Благоевград Христо Разслоков и областният управител Бисер Михайлов.

Те проведоха разговори както с Инициативния комитет на протестиращите от селото, така и с представители  на ромската общност. По време на работна среща в РПУ- Гоце Делчев са обсъдени редица организационни въпроси, свързани с организацията на полицейската дейност, включително и промяна в ръководствата на районното управление и полицейския участък в Гърмен, съобщават от пресцентъра на МВР.

 

Източник: www.dariknews.bg

Засилват видеонаблюдението заради вандалските прояви в центъра на Русе

20.05.2015

Звено КООРС към Община Русе разшири центъра си за видеонаблюдение.

С направения ремонт на помещението са  създадени още по-добри условия за денонощно наблюдение, откъдето охранителите да следят за евентуални вандалски прояви и нарушения по централната градска част на Русе.  Залата за наблюдение е разширена двойно, което се налага поради непрекъснатото увеличаване на обхвата на видеонаблюдението в града. Очаква се съвсем скоро да бъдат поставени камери за наблюдение и в района на крайбрежната зона, както и около храма „Всех Святих“.

Ръководителят на специализираното звено КООРС г-н Светлозар Ненов сподели, че ремонтираният център за наблюдение разполага с отделно помещение за сървърите,  в което се поддържа температура от 17 градуса, гарантираща правилното функциониране на системата за контрол и наблюдение.

 

Източник: www.dunavmost.bg

Трябват повече пари за видеонаблюдение в София

20.05.2015

Това според експерти е един от компонентите за защита от терористични атаки

Повече средства за разширяване на видеонаблюдението в столицата. Това според експерти е един от компонентите за защита от терористични атаки.

По думите на бившия кмет по сигурността на София Иван Сотиров именно големите градове са по-застрашени заради голямата концентрация на хора в тях. Според него е важно да има и разяснителна информационна кампания, за да знаят хората как да реагират, ако забележат нещо подозрително.

 

Източник: www.news7.bg