Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Варна ще възстановява системата си за видеонаблюдение

31.03.2015

Община Варна започва проучване на възможностите за възстановяване на системата за видеонаблюдение в града. Това стана ясно от решение, взето по време на днешната сесия на Общинския съвет. Работна група от седем души ще трябва да проучи доколко е възможно и целесъобразно общината да изкупи дяловете на партньора си в дружеството "Варна Ефкон", което е собственик на камерите. В него 52% притежава австрийската компания "Efkon AG", а останалите 48% са на община Варна.

Системата за видеонаблюдение в града, обявена за най-скъпата и най-модерната в страната, беше изградена преди седем години, а обявената й стойност беше близо 10 млн. лв. Създаването на мрежата от над 250 камери е било договорено "устно" между бившия варненски кмет Кирил Йорданов и някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Варна пое половината от стойността на камерите, но МВР отказа да заплати остатъка след оставката на Петков. По тази причина най-напред българското представителство на "Efkon AG", а след това и компанията-майка отказаха да поддържат камерите.

Така, след извършена одитна проверка на системата в края на миналата година се оказа, че тя е напълно блокирана и не работи, като в същото време Варна дължи на доставчика й още 5 млн. лв.

Избраната днес работна група от общински съветници ще тгръбва да търси начин най-напред за изкупване дяловете на "Ефкон", а след това да намери в бюджета на общината още 1,6 млн. лв. за ремонт и поддръжка на системата до края на 2016 г.

Невероятно звучи и фактът, отбелязан в доклада, че заради дефект в захранващ модул, монтиран върху сградата на община Варна, извън строя е останала и връзката между камерите в района и сградата на Областната дирекция на МВР.

От доклада за състоянието на системата за видеонаблюдение във Варна става ясно също, че дружеството "Варна Ефкон", в което общината има 48% участие срещу 52 за австрийската компания "Efkon AG", не е плащало дължимите наеми за разполагане на коумуникационно оборудванe върху различни сгради и съоръжения. Сред наемодателите на публично-частното дружества са Националното управление "Радио и телевизионни системи" (НУРТС), Областното пътно управление, Мол "Варна", хотел "Черно море", Сосиете женерал Експресбанк, частни жилищни сгради и др.

Камери ще следят за незаконна сеч в Западния парк

13.03.2015

Набезите на роми продължават вече 15 години

Охранителни камери ще бъдат поставени в Западния парк в София. Крайната мярка се налага заради продължаващата незаконна сеч. През годините случаите на заловени на местопрестъплението роми са десетки, отнемани са им каруците, конфискуван е дървеният материал, налагани са глоби. Досега без ефект. Общината предприема и други мерки, с цел да спре бракониерството в парка. Заради продължаващите набези обаче ще бъде въведено и видеонаблюдение. Очаква се камерите да бъдат поставени още тази пролет.

Източник: www.news7.bg

Искат осветление и видеонаблюдение на всички рискови участъци в Търново

09.03.2015

Да се монтира осветление и видеонаблюдение на редица рискови участъци във Велико Търново, поиска днес Инициативен граждански комитет, създаден след убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова.

Комитетът настоява да се свика извънредно заседание на местния парламент, на което да бъдат обсъдени възможностите за финансиране на спешните дейности за обезопасяване на проблемните градски участъци.

Монтираха камери на стълбите на "Каменица"

05.03.2015

Монтирани са камерите за видеонаблюдение на пространството над стълбите на "Каменица", доставени са също пейките и кашпите, видя репортер на Plovdiv24.bg:
Водната каскада там е готова, остава само да се пусне водата по новото съоръжение. За целта се изчаква трайно затопляне на времето. До средата на април атракцията ще заработи.
Стартът на дейностите по изграждане й бе даден в началото на месец юни миналата година, а отделените средства за нея са 150 хил. лв.

Идеята:
Една от идеите на облагородяването на това пространство е да се предизвика интересът на хората не само към самата централна улица, но и към Сахат тепе. Заедно с това стълбите ще се оформят и като естествена връзка в пешеходната зона между Главната и тепето.
Площадното пространство пък най-горе ще е забранено за влизане на автомобили, като ще се поставят антипаркинг колчета. Над това пространство ще бъде сложена и реклама "До Сахат тепе за 3 минути".

Read more: http://news.plovdiv24.bg/544578.html#ixzz3TWfewXGm

Сливен представиха автомобилите, оборудвани със системи за видеонаблюдение, които ще бъдат използвани за контрол в града

27.02.2015

Сливен представиха автомобилите, оборудвани със системи за видеонаблюдение, които ще бъдат използвани за контрол в града

В град Сливен представиха автомобилите, които са оборудвани със системи за видеонаблюдение. Оборудвани са два автомобила с три камери. В Котел и Твърдица също ще оборудват автомобили с видеонаблюдение. „На всеки автомобил отпред има поставени две камери, дясната камера записва действията на полицейските служители при проверка на документите на водачите на автомобили, лявата камера записва момента на спиране на проверявания автомобил и всичко пред автомобила. Задната камера записва всички действия зад самия автомобил. Обхвата на камерите е до 10 метра. Всеки един полицай е оборудва с микрофон, който поставя при излизане от автомобила, така разговорът между проверяваният и проверяващия се записва. Камерите позволяват работа и през нощта, като автомобилите трябва да бъдат на габаритни светлини. Оборудваните с камери автомобили на КАТ вече правят проверки”, заяви Тодор Тодоров - началник на КАТ - Сливен. Информацията от записващите устройства се събира в компютър монтиран в багажника на автомобила. Информацията се съхранява един месец в Министерството на вътрешните работи и при оспорване на решение може да се използва като доказателство.

Източник: http://www.focus-news.net/

СЕКЮРИТИ ЕКСПО

26.02.2015

Международната специализирана изложба СЕКЮРИТИ ЕКСПО (25 - 28 март 2015 г.) традиционно се провежда под патронажа на Министерството на вътрешните работи на Р България. Това е единственото събитие в този сектор в България и вече 22 поредни години е място за срещи на бизнеса с изискванията на съвременния човек. То обединява цялата верига производител–инсталатор–краен клиент и е в центъра на индустрията на сигурността и безопасността, осигурявайки най-добрата платформа за представяне на продуктите и технологиите в България. Съвременните изисквания за проектиране, изграждане и експлоатация на сградите, енергоспестяването и в същото време осигуряването на най-иновативните техники за контрол на достъп, проследяване от разстояние и всичко останало, свързано с безопасността и сигурността, е причината да обединим два проекта. Сигурни в успеха от провеждането на двете специализирани изложби по едно и също време през 2015 г., СЕКЮРИТИ ЕКСПО за втори път ще се проведе паралелно с Българска строителна седмица  -  форум за енергоефективно, екологично и функционално строителство. Надяваме се по този начин да успеем да предложим на нашите посетители максимално изчерпателна и най-актуална информация за това как можем да направим живота си по-лесен и по-сигурен. СЕКЮРИТИ ЕКСПО обхваща не само традиционните решения за сигурност като пожароизвестяване и пожарогасене, видеонаблюдение и физическа охрана, а и контрол на достъп и биометрични данни, антитероризъм, видеопроследяване, периметрова защита, защита на критичната инфраструктура, аларми, IP мрежи, IT и комуникации, М2М услуги, приложения в областта на сигурността, криптиране, ръководство и управление на риска, безопасност на операциите, сигурност на архитектурата и дизайна, интелигентни сгради, специализирани превозни средства, лични предпазни средства, специално облекло, оборудване за работа на височина и много други.

Източник: http://securityexpo.bg/bg

Търсят зали с видеонаблюдение за провеждане на матурите

12.02.2015

1792 са зрелостниците във Великотърновска област, които трябва да се явят на матури през пролетта. Около 250 са младежите, изкарали слаби оценки на зрелостните изпити в предишни години и се налага отново да държат матура. Изпитът по български език и литература е на 20 май, на 22 май е вторият задължителен изпит по предмет по избор.

В момента тече срокът, в който трябва да бъдат определени училищните зрелостни комисии. В Регионалния инспекторат по облазованието се приемат и предложения от учебните заведения за квестори, оценители и консултанти за деца и младежи със специални образователни потребности. Учениците ще започнат да подават заявления за допускане до държавните зрелостни изпити от 9 до 20 март. Младежите, неположили изпита в предишни години, също трябва да спазят този срок, иначе ще трябва да чакат есенната сесия. 

Тази година Регионалният инспекторат по образованието във Велико Търново засилва мерките за контрол при провеждането на държавните зрелостни изпити, каза шефката на институцията инж. Розалия Личева. Строги наказания ще има за квесторите, които си затварят очите и разрешават на дванадесетокласници да влизат на матурата си с мобилен телефон.

Министерството на образованието и науката задължава вече всички инспекторати да организират провеждането на матурите само в зали с видеонаблюдение. Мярката е, за да спре преписването, затова и всички нови изисквания са насочени към учителите, които решават да работят като квестори в тези дни.

Според правилата зрелостниците нямат право да влизат в сградата, където държат матура с мобилни телефони. Длъжни са да носят само лична карта и служебна бележка. В момента експертите от инспектората проучват залите, които са добре оборудвани и подходящи за провеждане на матурите през май.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1394941

Слагат камери на всички входно-изходни артерии в Пловдив!

02.02.2015

Утре комисията по транспорт към Общинския съвет на Пловдив заедно с представители на ОД МВР ще проведе работна среща.

На нея ще бъде обсъдено предложението да бъдат поставени камери за видеонаблюдение на всички входно-изходни артерии в града ни.
Предвижда се за целта в две поредни години да бъдат отделени по 200 000 лева от общинския бюджет.
Според кмета по този начин Пловдив ще се превърне в най-безопасния град в страната.


Източник:http://news.plovdiv24.bg/538805.html#ixzz3QZnXnfAi

Видеонаблюдение DAHUA

30.01.2015

Видеонаблюдение DAHUA

На 27-ми януари 2015 г. AB DNB Bank, която е част от най-голямата финансова група в Норвегия, и която предоставя финансови услуги на своите клиенти в 19 страни по целия свят, реши да се довери на DAHUA за по-висока степен на защита и видеонаблюдение. С цел да защити своите клиенти, служители и активи, банката е избрала IP камери с мрежови видеорекордери. Мрежовите камери DAHUA се отличават с висока резолюция на изображенията. Една такава камера е моделът IPC-HDBW3300P, която е full HD вандалоустойчива куполна камера с IP66, което гарантира, че камерата ще издържи дори на най-суровите климатични условия. С най-съвременните технологии е и мрежовият видеорекордер NVR4216-4K, който може да осигури висококачествено видео с 1080P real-time live view, така че охранителите да могат да получават достъп до нивото на сигурността незабавно в мониторинг центъра. 

Изграждането на системи за видеонаблюдение е алтернативна форма за превенция на масовата престъпност

25.01.2015

Проектът за системата за видеонаблюдение в община Червен бряг включва всички населени места в общината - градовете Червен бряг и Койнаре и 12 села. Стартът на проекта бе представен на 7 декември 2012 година. Първият етап стартира през януари 2013 година. Технологично на този етап са монтирани 3 сървъра, една работна станция и 42 камери. Той вече доказва полезността на системата. 
През 2013 година е регистрирана 39.75 % разкриваемост на криминалната престъпност в община Червен бряг. Резултатите показват, че след монтирането и използването на системата за видеоконтрол се констатира намаление на регистрираните престъпления с 15.78 %. През 2014 година е констатирана 49.15% разкриваемост на криминалните престъпления. 
Вторият етап ще включи насищане на мрежата за видеонаблюдение, с още 54 камери, като общият брой ще достигне 96. Разположението на камерите е съгласувано с Районното полицейско управление на базата на анализ на потенциалните рискове за сигурността.
Точката на достъп до мрежата и контролът до информацията е само една и се намира в РУ - Червен бряг. Своевременно видеонаблюдение и контрол ще спомогне на полицейските сили да реагират в реална ситуация и реално време спрямо правонарушителите.
Чрез системата за видеонаблюдение в дългосрочен план ще се постигне:
- повишаване на мерките по превенция и противодействие на правонарушенията
- намаляване дела на престъпленията с висока обществена опасност и честотата на извършването им
- снижаване на разходите за противодействие на престъпността
- повишаване на ефективността при изпълнение на служебните задължения на органите на полицията чрез подобряване на мобилността и развитие на институционалния капацитет 
- повишаване на сигурността на гражданите и на доверието им в способността на МВР да защити правата и законните им интереси.

Източник : http://www.focus-news.net