Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Шпионска техника за видеонаблюдение с детектор за движение

20.03.2012

Това е един чудесен комплект шпионска техника, който ви осигурява пълно спокойствие за вашето имущество или бизнес. В него ще намерите четири безжични камери, излъчващи аудио и видео на всеки един от четирите стандартни канала в обхвата от 2.4 GHz.

Благодарение на включения към тях приемник, имате възможност да наблюдавате всичко, което става и на монитор на телевизор или пък компютър и да сте в час с всички събития в охраняваната област. Може в реално време да гледате всяка камера или автоматично да се редуват четирите.

Софтуера на тази шпионска техника ви помага да вържете приемника с персоналния си компютър и да превърнете този комплект в охранителна система. Имате възможност на компютъра да следите и четирите камери, за записвате ръчно или с детектор на движение сигнала от тях и да получавате звукови аларми или съобщения по електронната поща при движение.

И четирите камери от този комплект шпионска техника, не могат да се повредят от вода, защото са водоустойчиви, предназначени са за външен монтаж, имат по 12 инфрачервени диода, които позволяват наблюдение и при пълна тъмнина в рамките на 7 метра. Обхвата им е до 100 м., при пряка видимост.
Видео файловете се записват на Вашия диск в MPEG4 формат и се подреждат по дата и час на записа.

Кметът на Брезник иска видеонаблюдение в града

18.03.2012

Кметът на Брезник Васил Узунов иска видеонаблюдение на възловите места в града. Въпросът е бил обсъден на среща между градоначалника и директора на полицията в Перник комисар Валентин Димитров.
Според Узунов с поставянето на камерите ще помогне за намаляване на престъпността в Брезник. Освен това ще е полезно и при опазването на обществения ред.

На срещата присъстваха и кметски наместници от общината. Основен проблем на селските управници е рядкото посещение на голяма част от имотите в селата, което е предпоставка за кражби и посегателства.

Срещата бе първата от серия посещения на полицейския шеф при новите градоначалници. Целта е те да се запознаят с екипа и да поставят своите въпроси, касаещи обществения ред и сигурността на съответното населено място.

До края на декември Димитров ще се срещне и с останалите кметове от областта. Заедно с него във визитите са включени изпълняващият длъжността зам.- директор главен инспектор Владимир Васев, комисар Богомил Точев – началник отдел „Охранителна полиция” и Регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Присъстват и шефовете на местните районни управления.

Следващата среща е на 22 ноември с кмета на община Земен Димитър Сотиров и кметските наместници от района.

Холандия въвежда видеонаблюдение по границите си!

16.03.2012

Силно обвързано с антиимигрантския вот на изборите, холандското правителство планира да въведе система за видеонаблюдение по своите граници, съобщава „ИЮ обзървър“
От 1 януари ще бъде инсталирана мрежа от видеокамери на 15 големи гранични пункта с Белгия и Германия. Ще има кръстосана проверка на всички регистрационни номера, за да се открият крадени коли и други престъпления, обяви холандското министерство на миграцията.
ЕК в момента проверява дали тази система е в конфликт с европейския закон за свобода на придвижването и с правилата на Шенгенската зона, в която влизат 25 държави, някои от които не са членки на съюза.
Холандското правителство зае твърда позиция срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, позовавайки се на провала им да се справят с корупцията и организираната престъпност, отбелязва изданието. Холандското правителство даде да се разбере, че скоро няма да промени становището си.
Но холандските дипломати са ядосани, че трябва да защитават тази позиция, когато преговарят с европейските си партньори. Минибунт срещу външния министър Ури Розентал избухна през уикенда, когато няколко дипломати се оплакаха във в. „Ханделсблад“ от „изолационистката политика на своя шеф“. Розентал в отговор се закани да забрани на дипломатите да говорят повече в медиите.
Новата система по границите прилича на тази, която Дания частично въведе по-рано тази година, срещу което се обявиха Германия и ЕК. Практиката показа, че тя не е постигнала по-голямо засичане на нелегалния трафик, отбелязва датски вестник.

Монтираха 14 камери за видеонаблюдение в Ловеч

15.03.2012

Да намалее значително процентът на вандализъм в Ловеч се очаква след като влезе в действие системата за видеонаблюдение на общественото имущество, съобщиха от пресслужбата на кмета.

Вече са монтирани 14 камери на най-невралгичните места в областния град. По две камери има на площадите на училищата „Екзарх Йосиф Първи” и „Тодор Кирков”, четири камери следят алеята Башбунар, и по две камери има на новите подлези – пред МБАЛ, пред Професионалната гимназия по механоелектротехника и до „Балкан” АД. Поставянето стана след решение на общинския съвет от август т. г. Целта е да се следи денонощно за евентуални посегателства върху изградени обекти.

Намерението бе продиктувано от стремежа да се опази създаденото по проекта „Подобрение на физическата и жизнена градска среда в община Ловеч”. По него е реконструиран паркът Башбунар, където са поставени над 40 нови осветителна тела, над 50 пейки и кошчета за смет, нова асфалтова настилка и детски площадки с модерни съоръжения за спорт и отдих.

Реконструирани са 4 стари и са изградени 3 нови светофарни уредби, подновена е зелената система в централната градска част и по булевардите „България” и „Мизия”. „Средствата, вложени в проекта, са с източник Европейския съюз, а неговите правила са ясно разписани и при неопазване на изграденото със средства от европейските фондове в рамките на пет години бенефициентът, в случая общината, подлежи на много сериозни санкции, чийто размер в масовия случай е над 50 на сто от стойността на целия проект”, мотивира предложението си пред общинския съвет кметът Минчо Казанджиев.

Системата ще се ползва за опазване на активите, създадени и от други инвестиционни инициативи на общината. Освен това ще повиши чувството за сигурност у гражданите и ще активизира тяхната съпричастност към усилията за овладяване на негативните прояви в града. Има възможност за бърза намеса при извършване на престъпления, както и за оптимизиране процеса за регулиране движението в района на кръстовищата.

Системата ще бъде използвана още при оперативното ръководство по време на възникнали кризисни ситуации от ръководството на общината.

Следващата година ще бъдат монтирани камери и на входно-изходните артерии на Ловеч. Системата за видеонаблюдение може да се следи и през интернет. Парите за изграждането са от фонд „Приватизация”.

Преди да инсталирате видедеонаблюдение проверите правните въпроси.

13.03.2012

Камерите за видеонаблюдениевече са не само лукс, но и необходимост за малкия и големия бизнес, не заради една или две причини. Те предпазват бизнеса ви и подсигуряват спокойствието, подобряват продуктивността и могат да бъдат стратегическо предимство. Системите вече са много по-достъпни финансово и има широка гама от продукти, така че всеки потребител да намери подходящият клас за своите нужди и възможности. Но, преди да поставите камери пред вратата или в магазина си, проверете легалните особености, които трябва да бъдат спазени.

Камери за видеонаблюдение и в Пловдив

11.03.2012

На общо петнадесет възлови кръстовища в квартал Кършияка в Пловдив ще бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение. Това решение беше взето вчера от Общинският съвет в града. Предложението излезе от зам.- кмета Георги Титюков и беше гласувано на трета сесия, след като преди това съветниците го бойкотираха. Системата за видеонаблюдение в Пловдив ще бъде изградена благодарение на парите събрани от бизнеса в района. Над 80 фирми са дарили средства, за да може Областната дирекция "Полиция" да въведе по-строг контрол върху трафика чрез модерна система за видеонаблюдение и така да се гарантира по-голямата сигурност за участниците в движението в Кършияка.

Видеонаблюдение във Варна - разширяват обсега на видеонаблюдение

10.03.2012

След като беше изграден център за видеонаблюдение във Варна и морският град се сдоби с възможността да е най-технологичният град в България в областта на видеонаблюдението сега и във вече почти всички Варненси училища ще работят системи за видеонаблюдение. Само шест от училищата в морската ни столица ще останат без видеонаблюдение през новата учебна година. Но това няма да е за дълго защото през следващата бюджетна година камери за видеонаблюдение ще бъдат поставени и в тях,обяви кметът Кирил Йорданов на редовния си брифинг. Със системи за видеонаблюдение са оборудвани 41 училища във Варна, които през следващите няколко дни ще бъдат свързани с Центъра за видеонаблюдение, разположен в зала 37 на общината. Там ще се получава цялата информация от камерите в учебните заведения, обясни градоначалникът. Както вече писахме от зала 37 ще се осъществява наблюдение и контрол върху фирмите за сметопочистване и снегопочистване фирми във Варна. От центъра за видеонаблюдение също ще се следи и графика на градския транспорт и др., каза още Кирил Йорданов.

Ще вдигат приходите от данъци с камери за видеонаблюдение

09.03.2012

Ще бъде разработен междуведомствен нормативен документ, който регламентира координацията между институциите за ефективно противодействия на контрабандата на стоки и измамите с ДДС. Около това решение се обединиха участниците в работна среща, чийто домакин беше вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В събитието взеха участие представители на Агенция "Митници", Националната агенция по приходите (НАП), генералният секретар на МВР Калин Георгиев и директорите на Гранична, Криминална полиция и Главна дирекция "Противодействия на организираната и тежката престъпност".

Целта е с обединените усилия на отговорните институции да се пресекат опитите за контрабанда, както и да бъдат създададени условия за една дългосрочна политика и постоянен контрол. Предстои извършването на задълбочен анализ на всичко, свързано с дейността за противодействие на организираната престъпност, на рисковите зони, на предпоставките за извършването на този вид престъпления. На този етап е отчетено, че нормативната уредба за взаимодействие между институциите, които се борят с контрабандата е прекалено стара. Новият документ ще бъде разработен от съвместни експертни екипи в рамките на не повече от месец, информира пресцентърът на МВР.

Ръководствата на агенция "Митници" и на ГД "Гранична полиция" имат обща роля за контрола, който трябва да бъде осъществяван по границата. В тази посока обмисляме вариант за интегриран подход при реализирането на видеонаблюдение на граничната зона, заяви министър Цветанов.

С изграждането на видеосистемата ще се осигури и 24-часов контрол върху работата на граничните и митническите служители. На този етап видеонаблюдението е изградено на парче, липсват камери там, където работят митнически и гранични служители, често видеозаписите от тях не могат да се ползват заради лошо качество.


Предвижда се внедряването на системата да стане поетапно. Техниката ще бъде въвеждана според възможностите на всички служби, имащи отношение към граничния контрол. Първо камери ще се поставят на граничните пунктове с най-голям риск - като най-проблемна зона беше посочен ГКПП-Капитан Андреево.


Вътрешният министър обясни, че там проблемите са комплексни. Той изрази безпокойството си от неосъществения ефективен контрол на място и получените данни за нерегламентирани контакти на служители от КПП с хора, които са свързани с лошия имидж на държавата. В същото време от година и половина - две в Гранична полиция не били постъпили сигнали в тази посока.


Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов визира основните проблеми на границите на страната ни, свързани с контрабандата - за външните - карготоварите, а за вътрешните - горива, алкохол и цигари.

Мобилна система за видеонаблюдение следи пътните нарушения в Пернишко

08.03.2012

Монтирана е мобилна система за видеонаблюдение и заснемане на нарушители на пътя в Пернишко, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР Петър Соколов.
Системата ще следи движението предимно по транзитната магистрала на Перник, Главен път Е-79 за Кулата и автомагистрала "Люлин".
Специален автомобил с опознавателни полицейски знаци ще заснема в определени участъци движещи се автомобили с превишена скорост, неправилно пресичащи пешеходци и неправилно паркирани автомобили.
Мобилното устройство може да прави видеоклип с продължителност три минути.

източник : http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/7_dni_bulgaria_novini/13472.html

Столична община събира незаконно записи от видеонаблюдение

09/13/2011

Столична община събира незаконно записи от видеокамерите в детски градини, училища, подлези и паркове. Администрацията няма вписан регистър в Комисията за защита на личните данни, в който да посочи с каква цел и по какви правила събира този видеоархив. Това показва справка на комисията, поискана от Дарик. По думите на председателя на комисията Венета Шопова общината е извършила нарушение и може да бъде глобена до 10 000 лева.

Според данни на Столична община близо половината - малко над 130 заведения - детските градини и училищата в София са оборудвани с видеоконтрол. През септември седем парка ще бъдат оборудвани с такива системи. Амбицията на общината е до две години всички учебни заведения да бъдат охранявани с камери и също такива съоръжения да бъдат монтирани в крайните столични райони като „Кремиковци" и „Нови Искър".

„Правят се записи. Ние имаме центрове за видеонаблюдение, както в СДВР, така и в Столична община (СО). Дори сме направили допълнително възлагане, ще се увеличи капацитетът във връзка с доизграждане на системата за видеонаблюдение, капацитетът за записване. Съобразно различните ситуации информацията се записва и се съхранява от 30 до 45 дни. За училищата и детските градини, където има видеонаблюдение, системата е изградена така, че има и локална система, която си е пълен комплект, там има и записвачки. Отделно за по-голяма сигурност правим записи, дублираме в центровете за видеонаблюдение" - това са думи на заместник-кмета на София, който отговаря за сигурността, Иван Сотиров.

Системата за сигурност на Столична община се развива от 2007 година. И докато СО развива видеонаблюданието, се оказва, че записва незаконно. Преди две години Комисията за защита на личните данни излезе с решение, с което задължава всички институции, съхраняващи записи от видеоконтрол, да уведомят комисията, че поддържат такива регистри с информация. След като изискването съществува вече две години Столична община все още няма такава регистрация.

Венета Шопова, председател на комисията: „В конкретния случай може да се говори за нарушения на Закона за защита на личните данни, от гледна точка на това, че СО се е заявила при нас като администратор на лични данни и е посочила над 20 регистъра, в които тя обработва лични данни. Но специално регистър „Видеонаблюдения" под каквато и да е форма и с каквато и да е цел при нас не е заявяван. Искам да отбележа също, че в момента върви проверка на Комисията за защита на личните данни, точно в СО и нейните поделения. По време на проверката също не е отбелязано, че са актуализирали или заявили такъв нов регистър и затова специално в тази част ще бъдем по-бдителни при извършваната проверка от нашите експерти".

Освен, че не е обявила регистър с видеозаписи в Комисията за защита на личните данни Столична община е извършила и още едно нарушение, като предава дискове със записи на Столичната дирекция на полицията. От известно време двете институции дори използват общи камери и оптични кабели. „Предаване включително на информация или на записи на трети страни, след като не е обявено при нас и след като не знаем под каква форма, в какви срокове се съхраняват тези записи и най-вече на какво правно основание се предават на трето лице, това също е в нарушение на Закона за личните данни", каза Шопова.

Заместник-кметът по сигурността Иван Сотиров обаче увери, че общината спазва всички правила за съхранение на информация. Според него изискването за регистър е „бюрократична подробност": „Тези данни по принцип са защитени, защото те са на разположение на институции, които работят с лични данни на гражданите. Системата е изключително защитена. Дори когато от полицията ни изискват, ние поради това да няма теч на информация или да не се вкарат вируси в системата, въпреки че при последното възлагане сме говорили да бъдат вкарани допълнителни защити, антивирусни програми, всичко се предава по много надежден начин между общината и полицията. Самите лица, които работят с тази информация, са специално оторизирани да работят с тези лични данни и носят отговорност, така че нямаме никакви колизии със закона, още повече, че видеонаблюдението се извършва само на публични места, на открити пространства, освен това стриктно се спазва законът там, където има изградено видеонаблюдение, изрично се слага табела, че зоната има 24-часово видеонаблюдение. Знаете, че на много места в света видеонаблюдението на публични пространства се качва и в интернет".

Венета Шопова: „Не е конкретно за Столична община. Както от практиката на комисията на всички европейски надзорни органи в тази област, това е задължение на всички администратори, които използват видеонаблюдение, било в хода на своята дейност или за охранителна цел, разбира се, всеки е свободен да извършва или не видеонаблюдение, стига това да е регламентирано и да има цел, но в конкретния случай всички знаем, че такова видеонаблюдение се извършва, то даже се афишира и не с лоша цел, особено що се касае до общинските училища, детски заведения и т.н., но и СО трябва да се съобрази с реалностите и това, което са направили дори и много по-малки администратори на лични данни, а именно да уведомят комисията за извършването на това видеонаблюдение, за целта на същото, за това кой и как има достъп до тези файлове и разбира се, за какъв период се съхраняват и как се унищожават тези записи".

Според адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информацията" Столична община е проявила правен нихилизъм, като не е спазила законодателството:
„Първо трябва да е ясно, че видеонаблюдението представлява способ за събиране на лични данни. Проблемът с видеонаблюдението е проблем в цяла Европа. Съществуват становища на надзорния орган по приложението на директивата „Защита на личните данни" на ЕС, които са още от началото на десетилетието и които изрично изискват да се обърне внимание на видеонаблюдението. В България през 2009 г. Комисията за защита на личните данни излезе със специално становище, че трябва да се създаде регистър „Видеонаблюдение" от тези институции и организации, които извършват такова видеонаблюдение. Конкретният повод беше видеонаблюдението, което започнаха да извършват три институции, една от които е именно Столична община. Аз намирам, че е скандално две години по-късно, след като други институции като МВР, което също тогава беше един от поводите да се излезе с това становище, то се регистрира като администратор на лични данни, регистрира регистър „Видеонаблюдение". Скандално е община като СО да не се регистрира в същия момент, защото в държавната машина, ако по-дребният в йерархията си позволява да избягва закона и да не го спазва, то какво остава за тези, които са по-високо в йерархията. Това според мен е недопустима проява на правен нихилизъм, нарушение и се нарушава не само българското законодателство, но и европейското законодателство, което по начало, ако не се вземат мерки би могло да доведе до поставяне на въпроса на европейско ниво".

Столична община може да бъде глобена до 10 000 лева от Комисията за защита на личните данни, обясни Венета Шопова. Дебатът за сигурността и свободата няма да започне и да свърши с камерите на една общинска администрация. Редно е обаче институциите, които се грижат за сигурността на гражданите, да спазва и правилата, които самите те създават. Защото в бъдеще линията между сигурността и личната свобода може да се окаже изтрита.Източник : http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=772710&audio_id=88726