Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


Увеличават камерите за видеонаблюдение около бежанските центрове

08.11.2013

Увеличават камерите за видеонаблюдение около бежанските центрове.

В момента в София има над 3000 камери за видеонаблюдение. Специално в района на джамията и банята (площад "Бански") има моторизирани камери и още 6 други камери както и засилено полицейско присъствие. В оперативния център се води непрекъснато видеонаблюдение с 4 дежурни. Предстои да се увеличи бройката на дежурните, допълни още Димитров.

70 % от всички училища и детски градини в София имат видеонаблюдение

13.10.2013

70 % от всички училища и детски градини в София имат видеонаблюдение. Това каза Красимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" към Столична община. По думите му - важно е да има постоянни проверки на охранителни фирми. Провеждат се обществени поръчки за охрана на детските градини и училищата.

„По инициатива на кмета на Столична община, правим анкета как се извършва охранителната дейност в учебните заведения. На базата на това, правим анализ как се прави охраната в даден район. Въвели сме 24-часов режим на видеонаблюдение”, посочи Димитров. 

Според него е много е важно какъв е пропускателният режим в училището, как се осъществява охраната. В момента се провеждат обществени поръчки за охрана на детски градини и училища.

“Част от учебните заведения мислят портиера за охранител, което е забранено, и омаловажават служителите на охранителните фирми”, каза още Красимир Димитров.

източник: http://www.blitz.bg/news/article/221896

Видеонаблюдение и срещу кражби ще има по АМ "Тракия"

09.09.2013

Видеонаблюдение и срещу кражби ще има по АМ "Тракия"

Пътната агенция и МВР са обсъждали и възнамеряват да поставят камери за видеонаблюдение, които в реално време да дават информация за състоянието на магистрала „Тракия”. Това каза пред журналисти директорът на „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства” в АПИ Георги Златев.

Той обясни, че към момента тази информация се получава по аналогов ред – има служители, които са изпратени на места, и информират за проблемите и състоянието на пътя. За поддържането на камерите и други принадлежности от пътната инфраструктура, имало един основен проблем – вандализъм.

„Днес, докато обхождахме пътя от село Говедарци до х. „Мальовица”, наши местни структури ни информираха, че знаци, които са сложени за опасни завои, за неравности, за ограничение на скоростта, два дни след като са сложени – вече са откраднати”, подчерта Златев.

По думите му всеки такъв пътен знак струва най-малко 150 лева, защото в тази сума влизат самият знак, тръбата, на която се монтира той, бетонът и трудът на служителите.

Мантинели по пътищата също били обект на кражба. На Подбалканския път са констатирани кражби на мантинела, всеки метър от която струва най-малко 80 лева. Той увери, че веднага след като получат информация за липсващи части от мантинелите или пътни знаци, те биват възстановени.

„Призоваваме гражданите, ако видят някой неоторизиран да демонтира каквито и да било принадлежности от пътната инфраструктура – да сигнализират за това”, каза още експертът от АПИ.

източник: http://btvnews.bg/article/bulgaria/videonablyudenie-i-sreshtu-krazhbi-shte-ima-po-am-trakiya.html

От есента с камери на "Лъвов мост" и Централна гара

29.05.2013

Камерите в София са вече над 3800, като те се наблюдават денонощно в оперативния дежурен център. В пъти са намалели кражбите и измамите след тяхното поставяне в централните софийски гробища. От началото на годината от оперативния център са предали над 190-сет диска със записи, които да послужат за досъдебните разследвания на различни престъпления.

"Лъвов мост" и протежението на "Мария Луиза" са едни от местата, на които до есента трябва да бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Нови камери ще бъдат монтирани и в подлезите по бул. "Ботевградско шосе", ключовите кръстовища в жк. "Люлин" и в крайните райони на столицата, като например Нови Искър. За целта има одобрено финансиране от 1,3 млн.лв. от СУСОПФ.

източник: http://tv7.bg/news/incidents/9757307.html

Частните пунктове за скрап ще трябва да имат денонощно видеонаблюдение

30.06.2012

Цяла година депутати, експерти и бизнес спориха по отделни текстове от закона за отпадъците.

Частните пунктове за скрап ще имат задължението да инсталират денонощно видеонаблюдение и да пазят записите поне 1 година, реши окончателно парламентът след днешния дебат по Закона за управление на отпадъците. Обектите ще трябва да работят и с банкова гаранция от 25 000 лева, а всички разплащания на площадките вече ще стават само по банков път.

Промените в норматива станаха факт, след като цяла година депутати, експерти и бизнеса спориха по отделни текстове.

С приетите изменения, кметовете на селища с над десет хиляди жители, се задължават да рециклират строителните отпадъци, както и да намалят наполовина количеството на депонирания боклук.

Освен това, местните управници имат две години срок да изградят площадки, където жителите безплатно ще предават битови отпадъци. Тези пунктове ще са единственото място, където граждани ще могат да предават и металните си отпадъци от битов характер (различни от стари електроуреди и автомобили), безвъзмездно.

Друга промяна в закона задължава търговците да кандидатстват за нови разрешителни в рамките на 6 месеца след обнародването на закона в "Държавен вестник".

Заради това, че България се забави прекалено дълго с приемането на корекциите в закона и синхронизирането му с директивите,  Европейската комисия заведе дело в съда в Люксембург. Според експерти от Министерство на околната среда и водите с приемането на закона, делото би трябвало да бъде прекратено.

Идеята за безвъзмездно предаване на отпадъците от черни и цветни метали от домакинствата е порочна и в нея няма икономическа логика, смятат от Българската стопанска камара. "Отлагането на тази идея с две години не решава въпроса със събирането и оползотворяването, продължава антиевропейската практика таксата смет да бъде втори имотен данък", се казва в становище на организацията.

Българската стопанска камара многократно е подкрепяла необходимостта от разработване на адекватен Закон за управление на отпадъците, който да се базира на работеща концепция за управление на основните потоци отпадъци, оценката за въздействието върху бизнеса и баланса между интересите на предприемачите и държавата.

Въпреки многобройните становища, в приетия от Народното събрание Закон за управление на отпадъците остават нерешени проблеми, твърди бизнесът.

Видеонаблюдение - Конституцията на Република България Чл. 32.

04.05.2012

(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.


(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Видеозаписите от средства за видеонаблюдение представляват ли лични данни?

04.05.2012

 

Видеонаблюдение

В процеса на динамично развитие на технологиите, все повече се засилва ролята на видеонаблюдението в нашето ежедневие поради неговите широка обществена достъпност и приложимост. Доскоро системите за видеонаблюдение бяха приоритет за специални обекти, банкови офиси и големи предприятия, но днес те се използват за охрана на училища, жилищни комплекси, болници, хотели, офиси, магазини и др. Във връзка с масовото навлизане на видеонаблюдението във всички сфери на живота все по-актуален става въпросът за защитата на неприкосновеността на личността и личния живот. Нашата цел е: Да повишим информираността на гражданите относно упражняването на техните права при осъществяване на видеонаблюдение.

Въпрос: Видеозаписите от средства за наблюдение представляват ли лични данни?

Отговор: Да. Видеозаписите от средствата за наблюдение съдържат "лични данни", защото чрез тях можете да бъдете физически идентифициран/а по безспорен начин.

Въпрос: Видеонаблюдението „обработване на лични данни” ли е?

Отговор: Да. Видеонаблюдението е действие по обработване на лични данни, тъй като се извършва запис чрез технически средства за видеонаблюдение.

Въпрос: Кой има право да извършва видеонаблюдение? Отговор: Право да извършват видеонаблюдение имат:

  1. Търговци или юридически лица, както и техни звена за самоохрана, които са лицензирани за извършването на частна охранителна дейност;
  2. Държавни институции, на които се налага да извършват видеонаблюдение за изпълнение на своите функции;
  3. Във всички останали случаи видеонаблюдение може да бъде извършвано само при наличие на нормативно основание или при Ваше изрично съгласие.

Въпрос: Имам ли право да бъда информиран/а от администратора за извършваното видеонаблюдение?

Отговор: Да. Гражданите задължително се уведомяват чрез информационни табла, поставени на видно място, за използването на технически средства за наблюдение и контрол на обекта, без да се уточнява тяхното местоположение. В случай че те не са възразили пред администратора за обработването на личните им данни, по този начин се приема, че същите са предоставили своето съгласие по смисъла на Закона за защита на личните данни техни лични данни да бъдат обработвани чрез технически средства за видеоконтрол.

Въпрос: Имат ли право работодателите да извършват видеонаблюдение на работното място на работниците/служителите, с които са в трудови правоотношения?

Отговор: Когато целта на видеонаблюдението е контрол на работния процес и спазване на работното време, администраторът може да извършва видеозапис чрез средства за наблюдение на своите работници/служители само при наличие на нормативно основание за това или при дадено изрично съгласие от лицата - обект на видеонаблюдението (например чрез клауза в трудовия договор).

Въпрос: Имам ли право да възразя срещу осъществявано спрямо мен видеонаблюдение?

Отговор: Да. Имате право да възразите пред администратора, че не желаете да бъдете записван чрез камери за видеонаблюдение, ако администраторът не Ви докаже наличието на правно основание в конкретния случай.

Въпрос: Имам ли право на достъп до видеозаписи, отнасящи се до мен, записани с камери за видеонаблюдение?

Отговор: Да. Всяко физическо лице има право на достъп до отнасящите се за него лични данни (вкл. видеозаписи). В случаите, когато при осъществяване правото на достъп на физическото лице могат да се разкрият лични данни и за трето лице, администраторът е длъжен да предостави на съответното физическо лице достъп до частта от тях, отнасяща се само за него. За тази цел той трябва да предприеме съответни технически мерки за заличаване/маскиране на образите на другите лица-обект на видеонаблюдението. При липса на такава техническа възможност достъп до видеозаписи може да бъде предоставен само със съгласието на всички лица-обект на видеонаблюдението.

Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо собствения ми недвижим имот се извършва видеонаблюдение от камери, разположени в съседен имот с охранителна цел?

Отговор: Действията на лицата във връзка с осъществяване на видеозаснемане с охранителна цел са регламентирани в Закона за частната охранителна дейност, като контролът върху дейностите по този закон е възложен на Главна дирекция „Охранителна полиция” и областните дирекции на МВР. Винаги можете да се обърнете към тези структури на МВР.

Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо мен се извършва видеонаблюдение, за което не е поискано моето съгласие?

Отговор:

  1. Можете да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни в едногодишен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от пет години от извършването му.
  2. Да обжалвате действията на администратора на лични данни пред съответния административен съд или пред Върховния административен съд по общите правила за подсъдност.

 

Актовете от системата за видеонаблюдение във Варна са незаконни

27.04.2012

Актовете, съставени след установени нарушения на закона за движение по пътищата, заснети от системата за видеонаблюдение във Варна са незаконни. Това заключение направи общинският съветник Андрей Василев на днешното заседание на комисията „Собственост и стопанство“ след като стана ясно, че системата за видеонаблюдение не е въведена в експлоатация.

Системата за видеонаблюдение се експлоатира от Областна дирекция на полицията в морската столица от 9 юни 2008 година до настоящия момент. Тя е собственост на дружество „Варна Ефкон“ ООД съвместно с дружество Ефкон АГ-Австрия, в лицето на нейната дъщерна компания „Ефкон България“ООД – 52% и Община Варна – 48%. „Варна Ефкон“ ООД е получила за изминалия период финансиране от 5 000 000 лева, изцяло платени от местната община -2 000 000 лева и 3 000 000 лева от целева субсидия. До момента сервизирането и поддържането на системата се поема от дружеството. От там искат да прекратят безвъзмездното използване на системата от Областна дирекция на полицията, която е и единственият ползвател.

Дружеството „Варна Ефкон“ ООД предлага на Министерството на вътрешните работи да предостави за използване системата за видеонаблюдение срещу заплащане на ежемесечен наем от 150 000 лева. Това ще се осъществи с подписването на договор за експлоатация за срок от 60 месеца. Срещу получаваните средства дружеството ще има възможността да доплаща цената на системата на нейния доставчик, поема разходите по поддръжка и разширява обхвата на видеонаблюдението.

Общинските съветници приеха предложението на дружеството и искането ще бъде изпратено до Министерството на вътрешните работи.

Законна ли е системата за видеонаблюдение във Враца?

26.04.2012

Системата за видеонаблюдение във Враца, която е монтирана в някои градски части и обхваща двете основни пътни артерии- международен път Е-79 от и за София и ІІ-15, който води трафика към ферибот Оряхово-Бекет и обратно, е на път да се окаже незаконна. Това стана ясно на редовното заседание на общинските съветници във Враца. Сенаторът от ВМРО ген. Валери Стаменов, който е бивш директор на полицията, не получи отговор на въпроси, зададени към кмета на предишната сесия. Ген. Стаменов попита кой и кога е поръчал изграждането на система за видеонаблюдение, защото тя е: " нарушение на конституционните права на гражданите на Враца".
 
Кметът инж. Николай Иванов не можа да отговори нищо на питането дали има видеонаблюдение по път Е-79 между Враца-Мездра и обратно, както и по път ІІ-15 по направление Враца-Оряхово и обратно, и някои площади от градската част.
 
"Причината за липсата на готов отговор е, че в общинската администрация няма информация по този въпрос. Поискана е информация от областната дирекция на полицията, но до този момент нямаме отговор"...
 
Стаменов отговори, че е очаквал липсата на отговор, тъй като предварително е бил наясно със ситуацията, защото:
 
"Стопанин на улиците и пътищата- без републиканските, е общината и е недопустимо, освен в един-единствен случай- когато общината не знае какво се прави. Тези изключения са възможни, когато става дума за престъпления, наказуеми от закона със затвор над 5 години по Закона за специалните разузнавателни средства.От вашия отговор става ясно, че в момента всички граждани на Враца се третират като престъпници, от които се очаква да бъдат зцатворени за повече от 5 години."
 
Системата за видеонаблюдение беше изградена в навечерието на местните избори миналата година и беше открита с идването на силов министър през есента във Враца, когато беше обявено, че градът е сред малкото с подобна действаща система. След заседанието на местния парламент обаче се разбра, че май тя работи в разрез на конституционните права на жителите на Враца.

Спецзвено и видеонаблюдение ще борят кражбите на гориво в БДЖ

25.04.2012

Специално звено ще лови служителите на БДЖ „Товарни превози", които крадат гориво. Това обяви управителят на дружеството Пламен Джуров. Новината за това идва след редица установени кражби на гориво от работещи в системата. На 26 април сутринта работещи на гарите в Илиянци и Волуяк са хванати, че са източили стотици литри гориво.

Служителите на „Товарни превози" вече няма да крадат безнаказано гориво от машините на дружеството. Нова структура ще хваща работещите там, които си докарват допълнително средства с източване на нафта и дизел. Това съобщи управителят на дружеството Пламен Джуров. „В момента формираме ядро, което ще се занимава само с проверки, ще бъде като корпус за бързо реагиране. Денонощно ще се правят такива проверки, докато не установим, че се успокоят нещата и докато не изчезнат тубите, маркучите", каза той.

Нелоялните служители ще бъдат освобождавани, каза съуправителят Ивайло Иванов. „Щом освободихме над 1000 човека, а нашите служители продължават да имат свободно време, за да вършат нещо различно от това, което трябва, значи ще продължаваме по същия начин. Само че няма да предприемаме такива мерки да ги освободим, след месец-два някой да ги възстанови. Ще ги освобождаваме бавно и сигурно", закани се той.

По време на проверките в цялата страна ръководството на дружеството е участвало и в екшън сцени. Оттам разказаха, че при извършването на проверка на локомотив е имало специална стратегия и служители са се крили под мост близо до Капитан Андреево и чакали машината да се появи от Свиленград към Капъкуле с идеята, когато се върне обратно след половин час, някой да спре локомотива, за да бъде осъществен контролът.

От железниците очакват приватизацията на „Товарни превози" да стане факт до края на годината.

източник: http://lev.bg/view_article.php?article_id=61613