Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


Преди да инсталирате видедеонаблюдение проверите правните въпроси.

13.03.2012

Камерите за видеонаблюдениевече са не само лукс, но и необходимост за малкия и големия бизнес, не заради една или две причини. Те предпазват бизнеса ви и подсигуряват спокойствието, подобряват продуктивността и могат да бъдат стратегическо предимство. Системите вече са много по-достъпни финансово и има широка гама от продукти, така че всеки потребител да намери подходящият клас за своите нужди и възможности. Но, преди да поставите камери пред вратата или в магазина си, проверете легалните особености, които трябва да бъдат спазени.

Камери за видеонаблюдение и в Пловдив

11.03.2012

На общо петнадесет възлови кръстовища в квартал Кършияка в Пловдив ще бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение. Това решение беше взето вчера от Общинският съвет в града. Предложението излезе от зам.- кмета Георги Титюков и беше гласувано на трета сесия, след като преди това съветниците го бойкотираха. Системата за видеонаблюдение в Пловдив ще бъде изградена благодарение на парите събрани от бизнеса в района. Над 80 фирми са дарили средства, за да може Областната дирекция "Полиция" да въведе по-строг контрол върху трафика чрез модерна система за видеонаблюдение и така да се гарантира по-голямата сигурност за участниците в движението в Кършияка.

Видеонаблюдение във Варна - разширяват обсега на видеонаблюдение

10.03.2012

След като беше изграден център за видеонаблюдение във Варна и морският град се сдоби с възможността да е най-технологичният град в България в областта на видеонаблюдението сега и във вече почти всички Варненси училища ще работят системи за видеонаблюдение. Само шест от училищата в морската ни столица ще останат без видеонаблюдение през новата учебна година. Но това няма да е за дълго защото през следващата бюджетна година камери за видеонаблюдение ще бъдат поставени и в тях,обяви кметът Кирил Йорданов на редовния си брифинг. Със системи за видеонаблюдение са оборудвани 41 училища във Варна, които през следващите няколко дни ще бъдат свързани с Центъра за видеонаблюдение, разположен в зала 37 на общината. Там ще се получава цялата информация от камерите в учебните заведения, обясни градоначалникът. Както вече писахме от зала 37 ще се осъществява наблюдение и контрол върху фирмите за сметопочистване и снегопочистване фирми във Варна. От центъра за видеонаблюдение също ще се следи и графика на градския транспорт и др., каза още Кирил Йорданов.

Ще вдигат приходите от данъци с камери за видеонаблюдение

09.03.2012

Ще бъде разработен междуведомствен нормативен документ, който регламентира координацията между институциите за ефективно противодействия на контрабандата на стоки и измамите с ДДС. Около това решение се обединиха участниците в работна среща, чийто домакин беше вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В събитието взеха участие представители на Агенция "Митници", Националната агенция по приходите (НАП), генералният секретар на МВР Калин Георгиев и директорите на Гранична, Криминална полиция и Главна дирекция "Противодействия на организираната и тежката престъпност".

Целта е с обединените усилия на отговорните институции да се пресекат опитите за контрабанда, както и да бъдат създададени условия за една дългосрочна политика и постоянен контрол. Предстои извършването на задълбочен анализ на всичко, свързано с дейността за противодействие на организираната престъпност, на рисковите зони, на предпоставките за извършването на този вид престъпления. На този етап е отчетено, че нормативната уредба за взаимодействие между институциите, които се борят с контрабандата е прекалено стара. Новият документ ще бъде разработен от съвместни експертни екипи в рамките на не повече от месец, информира пресцентърът на МВР.

Ръководствата на агенция "Митници" и на ГД "Гранична полиция" имат обща роля за контрола, който трябва да бъде осъществяван по границата. В тази посока обмисляме вариант за интегриран подход при реализирането на видеонаблюдение на граничната зона, заяви министър Цветанов.

С изграждането на видеосистемата ще се осигури и 24-часов контрол върху работата на граничните и митническите служители. На този етап видеонаблюдението е изградено на парче, липсват камери там, където работят митнически и гранични служители, често видеозаписите от тях не могат да се ползват заради лошо качество.


Предвижда се внедряването на системата да стане поетапно. Техниката ще бъде въвеждана според възможностите на всички служби, имащи отношение към граничния контрол. Първо камери ще се поставят на граничните пунктове с най-голям риск - като най-проблемна зона беше посочен ГКПП-Капитан Андреево.


Вътрешният министър обясни, че там проблемите са комплексни. Той изрази безпокойството си от неосъществения ефективен контрол на място и получените данни за нерегламентирани контакти на служители от КПП с хора, които са свързани с лошия имидж на държавата. В същото време от година и половина - две в Гранична полиция не били постъпили сигнали в тази посока.


Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов визира основните проблеми на границите на страната ни, свързани с контрабандата - за външните - карготоварите, а за вътрешните - горива, алкохол и цигари.

Мобилна система за видеонаблюдение следи пътните нарушения в Пернишко

08.03.2012

Монтирана е мобилна система за видеонаблюдение и заснемане на нарушители на пътя в Пернишко, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР Петър Соколов.
Системата ще следи движението предимно по транзитната магистрала на Перник, Главен път Е-79 за Кулата и автомагистрала "Люлин".
Специален автомобил с опознавателни полицейски знаци ще заснема в определени участъци движещи се автомобили с превишена скорост, неправилно пресичащи пешеходци и неправилно паркирани автомобили.
Мобилното устройство може да прави видеоклип с продължителност три минути.

източник : http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/7_dni_bulgaria_novini/13472.html

Столична община събира незаконно записи от видеонаблюдение

09/13/2011

Столична община събира незаконно записи от видеокамерите в детски градини, училища, подлези и паркове. Администрацията няма вписан регистър в Комисията за защита на личните данни, в който да посочи с каква цел и по какви правила събира този видеоархив. Това показва справка на комисията, поискана от Дарик. По думите на председателя на комисията Венета Шопова общината е извършила нарушение и може да бъде глобена до 10 000 лева.

Според данни на Столична община близо половината - малко над 130 заведения - детските градини и училищата в София са оборудвани с видеоконтрол. През септември седем парка ще бъдат оборудвани с такива системи. Амбицията на общината е до две години всички учебни заведения да бъдат охранявани с камери и също такива съоръжения да бъдат монтирани в крайните столични райони като „Кремиковци" и „Нови Искър".

„Правят се записи. Ние имаме центрове за видеонаблюдение, както в СДВР, така и в Столична община (СО). Дори сме направили допълнително възлагане, ще се увеличи капацитетът във връзка с доизграждане на системата за видеонаблюдение, капацитетът за записване. Съобразно различните ситуации информацията се записва и се съхранява от 30 до 45 дни. За училищата и детските градини, където има видеонаблюдение, системата е изградена така, че има и локална система, която си е пълен комплект, там има и записвачки. Отделно за по-голяма сигурност правим записи, дублираме в центровете за видеонаблюдение" - това са думи на заместник-кмета на София, който отговаря за сигурността, Иван Сотиров.

Системата за сигурност на Столична община се развива от 2007 година. И докато СО развива видеонаблюданието, се оказва, че записва незаконно. Преди две години Комисията за защита на личните данни излезе с решение, с което задължава всички институции, съхраняващи записи от видеоконтрол, да уведомят комисията, че поддържат такива регистри с информация. След като изискването съществува вече две години Столична община все още няма такава регистрация.

Венета Шопова, председател на комисията: „В конкретния случай може да се говори за нарушения на Закона за защита на личните данни, от гледна точка на това, че СО се е заявила при нас като администратор на лични данни и е посочила над 20 регистъра, в които тя обработва лични данни. Но специално регистър „Видеонаблюдения" под каквато и да е форма и с каквато и да е цел при нас не е заявяван. Искам да отбележа също, че в момента върви проверка на Комисията за защита на личните данни, точно в СО и нейните поделения. По време на проверката също не е отбелязано, че са актуализирали или заявили такъв нов регистър и затова специално в тази част ще бъдем по-бдителни при извършваната проверка от нашите експерти".

Освен, че не е обявила регистър с видеозаписи в Комисията за защита на личните данни Столична община е извършила и още едно нарушение, като предава дискове със записи на Столичната дирекция на полицията. От известно време двете институции дори използват общи камери и оптични кабели. „Предаване включително на информация или на записи на трети страни, след като не е обявено при нас и след като не знаем под каква форма, в какви срокове се съхраняват тези записи и най-вече на какво правно основание се предават на трето лице, това също е в нарушение на Закона за личните данни", каза Шопова.

Заместник-кметът по сигурността Иван Сотиров обаче увери, че общината спазва всички правила за съхранение на информация. Според него изискването за регистър е „бюрократична подробност": „Тези данни по принцип са защитени, защото те са на разположение на институции, които работят с лични данни на гражданите. Системата е изключително защитена. Дори когато от полицията ни изискват, ние поради това да няма теч на информация или да не се вкарат вируси в системата, въпреки че при последното възлагане сме говорили да бъдат вкарани допълнителни защити, антивирусни програми, всичко се предава по много надежден начин между общината и полицията. Самите лица, които работят с тази информация, са специално оторизирани да работят с тези лични данни и носят отговорност, така че нямаме никакви колизии със закона, още повече, че видеонаблюдението се извършва само на публични места, на открити пространства, освен това стриктно се спазва законът там, където има изградено видеонаблюдение, изрично се слага табела, че зоната има 24-часово видеонаблюдение. Знаете, че на много места в света видеонаблюдението на публични пространства се качва и в интернет".

Венета Шопова: „Не е конкретно за Столична община. Както от практиката на комисията на всички европейски надзорни органи в тази област, това е задължение на всички администратори, които използват видеонаблюдение, било в хода на своята дейност или за охранителна цел, разбира се, всеки е свободен да извършва или не видеонаблюдение, стига това да е регламентирано и да има цел, но в конкретния случай всички знаем, че такова видеонаблюдение се извършва, то даже се афишира и не с лоша цел, особено що се касае до общинските училища, детски заведения и т.н., но и СО трябва да се съобрази с реалностите и това, което са направили дори и много по-малки администратори на лични данни, а именно да уведомят комисията за извършването на това видеонаблюдение, за целта на същото, за това кой и как има достъп до тези файлове и разбира се, за какъв период се съхраняват и как се унищожават тези записи".

Според адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информацията" Столична община е проявила правен нихилизъм, като не е спазила законодателството:
„Първо трябва да е ясно, че видеонаблюдението представлява способ за събиране на лични данни. Проблемът с видеонаблюдението е проблем в цяла Европа. Съществуват становища на надзорния орган по приложението на директивата „Защита на личните данни" на ЕС, които са още от началото на десетилетието и които изрично изискват да се обърне внимание на видеонаблюдението. В България през 2009 г. Комисията за защита на личните данни излезе със специално становище, че трябва да се създаде регистър „Видеонаблюдение" от тези институции и организации, които извършват такова видеонаблюдение. Конкретният повод беше видеонаблюдението, което започнаха да извършват три институции, една от които е именно Столична община. Аз намирам, че е скандално две години по-късно, след като други институции като МВР, което също тогава беше един от поводите да се излезе с това становище, то се регистрира като администратор на лични данни, регистрира регистър „Видеонаблюдение". Скандално е община като СО да не се регистрира в същия момент, защото в държавната машина, ако по-дребният в йерархията си позволява да избягва закона и да не го спазва, то какво остава за тези, които са по-високо в йерархията. Това според мен е недопустима проява на правен нихилизъм, нарушение и се нарушава не само българското законодателство, но и европейското законодателство, което по начало, ако не се вземат мерки би могло да доведе до поставяне на въпроса на европейско ниво".

Столична община може да бъде глобена до 10 000 лева от Комисията за защита на личните данни, обясни Венета Шопова. Дебатът за сигурността и свободата няма да започне и да свърши с камерите на една общинска администрация. Редно е обаче институциите, които се грижат за сигурността на гражданите, да спазва и правилата, които самите те създават. Защото в бъдеще линията между сигурността и личната свобода може да се окаже изтрита.Източник : http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=772710&audio_id=88726

Догодина всички варненски училища с видеонаблюдение

09/08/2011

Само шест варненски учлища остават без видеонаблюдение през новата учебна година. През следващата бюджетна година камери ще бъдат поставени и в тях,обяви кметът Кирил Йорданов на редовния си брифинг.

С видеокамери са оборудвани 41 училища във Варна, които през следващите няколко дни ще бъдат свързани с Центъра за видеонаблюдение, разположен в зала 37 на общината. Там ще се получава цялата информация от камерите в учебните заведения, обясни градоначалникът.

От зала 37 ще се осъществява и контрол върху сметопочистващите и снегопочистващите фирми, графика на градския транспорт и др., каза още Кирил Йорданов.

Ремонтите в учебните заведения това лято „са глътнали” 1,2 млн. лева. Подменени са дограми, поставени са отоплителни инсталации, ремонтирани са игрища и физкултурни салони. Училище „Любен Каравелов” ще започне учебната година с асансьорна платформа за деца с увреждания.

Ден преди да удари първият звънец, ще бъде направена първа копка на многофункционална зала в Първа езикова гимназия в града. Новото съоръжение е на стойност 1,5 млн. лева. Залата в Математическата гимназия вече е готова и ще бъде открита на първия учебен ден. За нея са похарчени 650 000 лева.До месец-месец и половина трябва да бъде завършено и новата сграда на училище „Васил Левски” в кв. „Аспарухово” на стойност 5,5 млн. лева.

От есента децата ще се радват и на ремонтирани детски площадки. Вече е приключил ремонтът на 30 места за игра – 16 от тях са в града, а останалите в – общината. За тях са дадени общо 200 хил. лева. Нов облик ще придобият и други 19 детски площадки, всичките във Варна, чиито ремонт продължава. За тях ще бъдат похарчени 250 хил. лева

Източник : http://www.moreto.net/novini.php?n=145892

История на видеонаблюдението

04/09/2009

История на видеонаблюдението

Първата система за видеонаблюдение е инсталирана в Германия през 1942 година в завода за ракетни двигатели, наречен Тест Стенд 2.

Тя е била използвана за видеонаблюдение и контрол при изстрелването на тестови ракети тип V2, с цел да се открият евентуални проблеми. Създателят на тази първа система за видеонаблюдение е немският инжинер Уолтър Брюх. В град Орлеанс(САЩ) през септември 1968 година е инсталирана първата система от камери, с цел охранителна дейност. Осигурен е монтаж на видеонаблюдение по всички главни улици, за да се намали широко ширещата се престъпност. В следствие на използваната система за видеонаблюдение, разкриваемостта на престъпленията нараства неколкократно, а видеокамерите се утвърждават като силно оръжие на сигурността. От момента на появяването си до днес системите за видеонаблюдение претърпяват сериозно развитие, като днес се радват на широка популярност. Това става възможно благодарение на значителното поевтиняване на компомпонентите, както и възможностите на съвременните компютри и възможността за използването им в системите за видеонаблюдение.

Източник : http://videocontrol.bg/viewtopic.php?f=17&t=2

В Хасково започна монтирането на 83 камери за видеонаблюдение

24.08.2018

В Хасково започна монтирането на 83 камери за видеонаблюдение, съобщи заместник-кметът Велин Балкански. Камерите ще бъдат поставени на възлови кръстовища, подлезите, централната градска част. 11 от тях са трафик-камери с лицензиран софтуер за разпознаване на номерата на автомобилите. 
Записите ще се получават в център в кметството, който предстои да бъде оборудван. При нужда информация ще се подава и към полицията.
Камерите са взети под наем от русенска фирма за една година, обясни още Велин Балкански. 
В Хасково бе обявена обществена поръчка за видеонаблюдение за 300 000 лв., но тя бе прекратена.

 

Източник: www.bta.bg

Осигурени са средства за камери за подлеза от северната страна на Тунела

14.05.2018

Осигурени са средствата за 4 камери, които ще следят за сигурността в подлеза от северната страна на Тунела.

Парите в размер на 1600 лева са разписани от кмета Иван Тотев тази сутрин, обяви самият той. По думите му вече е получил уверение от администрацията на район "Централен", че щетите от последния вандалски акт ще бъдат заплатени.

"Ние не искаме да има вандалски актове и после да си събираме щетите. Целта ни е да няма вандалски актове", коментира той. 

Що се отнася до друг проблемен подлез - този до аптека "Марица", който пострада от последните интензивни дъждове, то Тотев обяви, че днес общински служители ще огледат състоянието му, след което там ще бъде предвиден малък ремонт, тъй като през него ще минава шествието за 24 май.

 

Източник: www.plovdiv24.bg