Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Над 40 камери ще следят за каране в бус лентите в София

28.02.2019

Над 40 камери ще следят за нерегламентирано движение на автомобили в бус лентите в София, обеща зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. Той се надява устройствата за контрол да са монтирани до лятото.

„Възложил съм закупуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото. Общинските съветници биха могли да ни помогнат, в диалог с народните представители от съответните партии, за да може да се даде възможност на общините да контролират, заедно с останалите органи“, обясни той пред журналисти, цитиран от „Фокус“.

Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи. Той заяви, че възнагражденията, които се изплащат на водачите за извънредния труд са доста високи и допълни, че проблемът с недостиг на шофьорите не е само в България, но и в целия ЕС.

 

Източник: www.economic.bg

Система за наблюдение на малките летища в България.

18.02.2019

Система за наблюдение на малките летища в България.

От средата на 2018г. разработваме система за видеонаблюдение на малките летища за цяла България.

Системата е безплатна и може да се достъпва на следния адрес: http://airport-bg.com

Козлодуй влага 1,6 млн. лв. за видеонаблюдение

02.02.2019

1,6 млн. лв. с ДДС влага община Козлодуй в система за видеонаблюдение в града и четири села, става ясно от публикувано в Агенцията за обществени поръчки обявление. Намерението на местната управа е да надгради и разшири обхвата на системата за електронно наблюдение, целяща повишаване качеството на живот на местното население. По поръчката предстои да се купят 189 нови камери. От тях 140 броя ще са т.нар. булет камери, а 49 - специализирани за разпознаване на автомобилните номера. В Козлодуй са определени 46 точки за монтиране на камери, по четири - в селата Хърлец, Гложене и Бутан, и три – в Крива бара
Към настоящия момент в общинския център видеонаблюдение се осъществява на седем места – в детския парк, двора на БКС, входа на Ботев парк, при Офис 1, на Кестените, пред Кафе 33 и в ромската махала. Избраният да изпълни обществената поръчка трябва да купи и монтира пълен набор - хардуер и софтуер, за надграждане на системата за видеонаблюдение. Ще има задача да осигури висока надеждност и сигурност на мрежата - uptime >= 89%, работно време на услугите - минимум 8 часа на ден, време за реакция при проблем - максимум 4 часа след получена заявка за проблем, време за отстраняване на проблем – максимум 12 часа, и възможност за добавяне на нови точки без това да дава отражение на непрекъснатата работоспособност на услугите. Изпълнителят трябва да изгради и предостави комуникационна свързаност до централните съоръжения на съществуващата система, разположени в общината, както и да осигури свързаност до втория Мониторинг център в РПУ-МВР Козлодуй. Трябва също да осигури възможност за добавяне на услуга Smart City модул за метеорологичен контрол, от който да се получава информация в реално време за метеорологичната обстановка в Козлодуй и прогноза за следващите поне два дни.

 

Източник: https://www.actualno.com

Система за видеонаблюдение с висока резолюция бе открита в Хасково

17.01.2019

Стартът на система за видеонаблюдение с висока резолюция на техниката бе даден в Хасково днес. Мрежата ще разполага със 73 обзорни и 11 трафиккамери с възможност за разпознаване на регистрационните номера на автомобилите. Общо 84-те електронни осеммегапикселови "очи" са разположени в 45 възлови места в областния център и входно-изходните му точки.
Нововъведението, което работи неофициално от месец, ще гарантира по-голямо спокойствие и ще допринесе за опазването на обществения ред. Вече има разкрити криминални случаи, за които помощта на видеотехниката е била решаваща, каза кметът на общината Добри Беливанов. Последният е бил осуетяване на застрахователна измама с превозно средство.
По думите на кмета техниката е под наем, като договорът ще бъде подновяван всяка година, а поддръжката ще е за сметка на фирмата изпълнител. Надявам се системата да е от полза не само на общината, но и на гражданите, посочи нейният управител и собственик Тодор Гечев.
Предстои сигналът от камерите да бъде свързан и с РУ на МВР. Като оператор в контролния център в общината по проект ще работи и човек с увреждания.

 

Източник: http://www.bta.bg

Системата за видеонаблюдение в Благоевград готова до 6 месеца

16.01.2019

До края на месец юни тази година в Благоевград ще бъде изградена модерната система за видеонаблюдение. За целта в бюджета за 2019 г. са предвидени близо 440 000 лева. Видонаблюдението ще обхване голяма част от територията на града - централна градска част и кварталите.

Ще се акцентира на невралгичните зони. Ще има камери за наблюдение на училища, паркове и улици, както и на периметъра около тях, за да има превенция срещу нарушаването на обществения ред.
 
Центърът за наблюдение ще бъде в ОД на МВР-Благоевград, като полицията ще осъществява мониторинг и контрол при функционирането на системата. „Ще оборудваме полицейските патрули с таблети, за да може да се осигури бърза реакция на органите на реда при нужда. Ще бъдем първият град в страната с толкова модерна електронна система за видеонаблюдение”, коментира кметът Атанас Камбитов.

Системата отговаря на най-високите технологични изисквания. Тя ще бъде с максимален брой функции. Ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

Условието към фирмата-изпълнител е изплащането да става на малки вноски при голям процент изпълнение, като по този начин интересите на общината и гражданите са максимално защитени. С изграждането на системата Благоевград ще стане първият град у нас с цялостно видеонаблюдение.

 

Източник: https://dariknews.bg

В Пазарджик ще монтират видеонаблюдение на възлови кръстовища

08.01.2019

В Пазарджик ще монтират видеонаблюдение. Това стана ясно, след като кметът на града Тодор Попов обяви, че е избрана фирма-изпълнител.

Системата за видеонаблюдение ще включва общо 28 камери на възлови кръстовища в града.17 от тях ще са с възможност за разчитане на автомобилни номера, а другите 11 - панорамни. 

Всички ще са в пряка връзка с Център за наблюдение и контрол, разположен в сградата на Районното полицейско управление. Офертата на избраното дружество за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на оборудването е за малко над 153 000 лв. за всички обекти. 

За последващата поддръжка пък си е определило месечна такса от 1 стотинка на обект. Постепенно обхватът на системата ще се разширява и с нови кръстовища и оживени места.

На видеонаблюдението се разчита да помогне за намаляване на престъпността, както и да повиши дисциплината на водачите. 

 

Източник: https://dariknews.bg

Община Поморие: Има ефект от умната система за видеонаблюдение, ние сме най-спокойният град по Черноморието

13.12.2018

 Според критериите, по които се определя дейността на МВР структурите, за Поморие изминалият летен сезон 2018 бе един от най-успешните до момента. За месеците юни, юли и август отчетохме много добри показатели по отношение на противодействие на престъпността, но и във връзка с опазването на обществения ред. Анализът ни показа, че принос за това има преди всичко „умната” система за видеонаблюдение, осигурена от Община Поморие в началото на сезона, както и дареният електронен анализатор, улавящ наличието на осем наркотични вещества в човешкия организъм. Това каза днес началникът на РУ Полиция – Поморие гл. инспектор Георги Куцаров пред представители на туристическия бранш в общината.

Срещата бе инициирана от кмета Иван Алексиев, именно за да бъдат отчетени резултатите от изминалия летен сезон и да се обсъдят основните приоритети за сезон 2019. Въпреки по-големия брой туристи през 2018 г., гл. инспектор Георги Куцаров подчерта, че при съвместните проверки с РЗИ-Бургас на територията на общината отново не е регистриран нито един реален сигнал за нарушаване на нощната тишина. Благодарение на съвременното оборудване и разширението на пътя Слънчев бряг – Бургас  значително е намалял и броят на пътните транспортни произшествия както с материални щети, така и с пострадали лица.

„Цифрите говорят - Поморие е най-спокойният град по цялото Черноморие. Водени от нашия пример, вече много общини започнаха да изграждат такова видеонаблюдение, за да направим един общ център за сигурност. Вярвам, че това е пътят – модерни технологии, строг контрол и добро взаимодействие между службите. Следващата стъпка е надграждане и внедряване на системата Smart City”, каза кметът Иван Алексиев в края на срещата.

 

Източник: www.burgasinfo.com

КАМЕРИ В ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОГИИ: Видеонаблюдение ще следи за фиктивни пациенти и процедури

07.12.2018

Здравната каса затяга контрола в болниците. В отделенията по инвазивна кардиология ще бъдат поставени камери, които да следят за фиктивни пациенти и процедури.

Камерите ще бъдат поставяни на входовете на ангиографските зали, но не и в самите операционни. Така че по време на самата процедура видеоконтрол няма да има. Ще се следи обаче дали в залата действително влизат лекар и пациент, на който трябва да бъде извършена интервенция.

В момента освен за повече сигурност, камери в болниците се използват и за учебни цели.

„Ние във всяка зала имаме  камери, които предават в аудиторията на болницата на живо и се използва за обучение на специализанти”, каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Катерина”.  

Сега обаче здравната каса иска да има и камери, които да следят за евентуални злоупотреби.

„Сега за първи път ще се изисква при проверка от касата запис на ден, час, в който е направена процедурата”, каза председателят на Българският лекарски съюз Иван Маджаров.

Едни от най-скъпо платените клинични пътеки са именно в областта на инвазивната кардиология.

„Два са методите за източване на касата - единият е като се отчита дейност,която не е извършена - камерите може и да свършат работа тук. Има и друг метод, при който се извършват дейности, които изобщо не трябва да му се извършат. Камерите в това отношение няма да помогнат”, смята проф. Начев.

Камерите ще бъдат за сметка на болниците, а пациентите ще бъдат уведомени, че има видеонаблюдение.

„Никой няма да наблюдава пациента в неудобно или унизително положение. Ще се гледа входа на залата, без оперативно поле  и мястото, където се съблича пациента и се правят манипулации”, обясни Генчо Начев.

 

Източник: https://nova.bg

Кметът на Кърджали иска средства за камери за видеонаблюдение

16.11.2018

Да бъдат заложени средства в бюджета на община Кърджали за следващата година, за поставянето на камери за видеонаблюдение в градска среда. Това ще предложи пред общинския съвет кметът инж. Хасан Азис. Той обясни, че към настоящия момент само чрез групата за контрол на обществения ред не се постига желания ефект за противодействие на вандализма спрямо изградената градска инфраструктура. Вече са проведени разговори с ръководството на Областната дирекция на МВР. До края на ноември, от полицията трябва да посочат зоните, в които е най-удачно поставянето на камерите. Идеята е бъдещата система за видеонаблюдение да изпраща едновременно информация към дежурната служба в общинската администрация и към полицията. "И ако нещо се забележи от наш дежурен, да може той да се обади на органите на реда, за да се предприемат съответните мерки.", каза кметът. Той допълни, че предложението му ще бъде за залагане на сума в бюджета на общината за следващата година до около 100 хил.лв. 
Предвижда се проектът да бъде надграждан и системата за видеонаблюдение да бъде допълвана с още камери през годините. Що се отнася до вече поставените камери в парк "Арпезос - Север", кметът коментира, че те работят, но нямат достатъчната разделителна способност за ясно различаване на лица.

 

Източник: http://www.bta.bg

Видеонаблюдение по време на всички големи празници обещаха във Враца

16.11.2018

Физическа охрана и видеонаблюдение ще има на Коледния и Великденски базар, мероприятията на 1 и 2 юни, Националният фолклорен събор „Леденика”, както и на всички по-големи инициатививъв врачанско. Камери ще пазят и спортните площадки във Враца. Охраната се налага, за да гарантира опазването на имуществото и на участниците в мероприятията, организирани от община Враца.

Предвижда се видеонаблюдение на три нови обекта в града. Камери ще следят за нередности в Медковско дере, спортната и детска площадка в кв. „Дъбника” и спортната площадка в кв. „Медковец”. В дейностите ще бъдат вложени средства в размер на близо 82 хил. лв. без ДДС. За избор на изпълнител на дейностите от кметския екип са обявили обществена поръчка. За участие в нея са поканени врачанската фирма „Сити”, белослатинската „АС Орел 2006” и столичната „Пи Ес Ес”.


Източник: www.actualno.com