Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


Поставят нови камери за видеонаблюдение в бургаски квартал

19.11.2019

Община Бургас увеличава броя на камерите за видеонаблюдение в различните комплекси и квартали на града. В началото на тази година бяха монтирани 67 устройства в жилищен комплекс "Меден рудник". Сега процесът продължава в квартал "Победа", а неговата основна задача е по-голяма сигурност за жителите и намаляване на битовата престъпност. От началото до края на тази седмица ще бъдат поставени 30 камери. Монтажът започна от улица "Хан Кубрат", която се намира до районното полицейско управление. Работата ще продължи в посока ОУ "Христо Ботев" и улиците "Мургаш"-"Велека", "Резвая" -"Осогово", "Резвая"-Хилендар". Камерите са свързани помежду си с общ софтуер. Това се прави за да се получава информация в реално време. Тя ще пристига в градския Център за управление на трафика, който координира получените сигнали. В случай на проблем те изпращат информация на компетентните органи като КАТ, полиция и други. Устройствата са застраховка срещу вандализъм, а гаранционната им поддръжката е за 60 месеца. Видеонаблюдението в квартал "Победа" ще помогне за по-добро взаимодействие на службите за сигурност и ще скъси времето за реакция на техните служители. Камерите са предпазна мярка срещу грабежи, нападения над хора и частна собственост, пътно-транспортни произшествия, помагат при издирване на хора и автомобили. От началото на процеса на поставяне на камери за видеонаблюдението до сега техният брой е 950. Намерението на Община Бургас е през следващите четири години броят на устройствата да бъде увеличен двойно.

 

Източник: https://www.actualno.com/

В Ямбол отчитат рекордна престъпност - борят я с 50 нови камери

25.10.2019

50 камери ще бъдат монтирани в ямболския квартал "Георги Бенковски", съобщава БНР.

Мярката е заради голямата престъпност в района - най-високо отчетената в града през последните 10 години.

За изграждането на системата за видеонаблюдение са отделени близо 200 000 лева от общинския бюджет. Предвижда се да бъдат монтирани 50 фиксирани или управляеми камери на най-уязвимите места в квартала, който се намира съвсем близо до ромската махала.

Системата осигурява 24-часово наблюдение и документиране на пътни произшествия, вандализъм и нарушения на обществения ред.

Предвижда се видеонаблюдението да обхване целия град чрез поставянето на общо около 600 камери. При необходимост записите ще бъдат предоставяни на полицията.

 

Източник: https://news.bg

Бунарджика обезопасен с 60 камери за видеонаблюдение

24.10.2019

30 камери за видеонаблюдение са монтирани по алеите на хълм Бунарджика. Проектът  за изграждането на системата  за сигурност е на стойност 60 000 лв. Новите съоръжения ще бъдат свързани със системата за видеонаблюдение в община Пловдив, за да не бъдат допускани вандалски прояви, уточни кметът Иван Тотев.

В ход е и процедура за закупуване  на камери за обезопасяване на цялата зона от Голямата епископска базилика до Скобелева майка. По новите тротоарите на булевардите „Мария Луиза“ и „Шести септември“ вече са поставени  кабели, които предстои да бъдат свързани с камери за видеонаблюдение. 

Представителят на фирмата, предоставила камерите, Никола Гечев подчерта, че използваната техника е с много качествени параметри, които  спомагат заснетите от камерата нарушители да бъдат бързо разпознати.

По думите му, съществуващата инфраструктура  спомага за надграждане и разширение на системата, както и за изграждането на безплатна интернет зона. 

 

Източник: https://bnr.bg

Нуждаем ли се от видеонаблюдение на детските площадки

19.10.2019

За щастие на малки и големи в много от градовете са изградени редица увеселителни площадки и центрове. Особено привилегировани са майките на мъниците, които няма нужда да се чудят къде да разхождат децата в хубавото време. Активността и игрите носят неограничени предимства на подрастващите и не бива да се пропускат във всеки един удобен случай. До колко са обезопасени и защитени обаче децата при посещаването на обособените за игра места?

Кой пази децата?

За тях едва ли е от първа необходимост да бъдат наблюдавани от камери. Докато мама бди за безопасността на детето, камерата не може да бъде от полза освен в някои спорни моменти. Майките и детегледачките са единствените хора, които могат да реагират навреме и адекватно. Малките деца се нуждаят от непрекъснато внимание. Дори и когато са под пряк надзор, не винаги може да се реагира адекватно. Те са толкова бързи, че могат да изненадат и най–бдителните с мигновени движения, смяна на посоката или каква да е лудория. А до движещи се люлки или други увеселителни съоръжения, това може да бъде опасно.

За какво могат да послужат камерите за видеонаблюдение?

Те са по скоро превантивна мярка срещу вандалски прояви и непристойно поведение от страна на големи деца или възрастни хора. Някои стигат твърде далеч в хулиганските прояви и под въздействието на различни вещества не се притесняват, че действията им могат да бъдат заснети. Все пак в тези моменти, камерите могат да представят нужния материал пред правоимащите органи. Те са предпазно средство и що се отнася до бързата ответна реакция при нужда.

Къде другаде могат да са от полза?

Навсякъде! Тяхното приложение вече е толкова широко застъпено, че почти няма област, в която да не се прилагат. Лесната им инсталация и употреба ги пригодиха за масова употреба. Всеки човек може да намери полза за себе си и в своята ежедневна дейност, която да му предоставят камерите за видеонаблюдение.

о скоро беше прието, че само крупният бизнес или производствените компании налагат използването им. Сега това не е така. Най–просто действие стана дори наблюдението на детската стая, когато предоставяме свобода на наследниците си. Възрастни хора, обслужващ персонал или домашни любимци…употребата им просто няма ограничения. Веднъж свикнали на удобството, което предлагат, трудно ще се откажете от използването им.

Наблюдението от всяка точка на света в реално време ги правят много удобни и функционални. При това няма нужда непрекъснато да се използва записващо устройство. Е, не останаха „против“, след всичките „за“ в подкрепа на тях. Оказва се, че можем само да се облагодетелстваме от умните устройства.

 

Източник: https://offnews.bg

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Бургас, търсят кой да достави камери за 3.3 млн.лв.

12.10.2019

Обществената поръчка е пусната, крайният срок за кандидатстване е 12 ноември

Община Бургас е обявила обществена поръчка в търсене на това кой да достави видеокамери и да обнови системата за видеонаблюдение в града за малко над 3 млн.лв. Това всъщност е логичен ход преди старта на идеята за SMART Burgas, която ще цели да обедини всички системи, които обслужват функционирането на града – улично осветление, светофари, кръстовища, видеонаблюдение и останалите електронни услуги – в едно общо приложение. Разработката за софтуера зад него е на финалната права и вероятно ще бъде пуснато пилотно още в началото на октомври.

Обществената поръчка на свой ред покрива един от всички важни елементи за създаването на „умния Бургас” – идея, която бе заложена още с въвеждането на новата транспортна схема преди 3 години. Тя има за цел да надгради и разшири обхвата на системата за електронно наблюдение на града. Дейностите следва да се осъществят чрез доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и поддържане в работещо състояние за целия срок на договора на нови хардуерни и софтуерни компоненти, и комуникационна свързаност, осигуряващи преноса на видеопотоци.

 

Надграждането на съществуващата система ще доведе до разширяване на обхвата на видеонаблюдение и подобряване на качеството на живот на бургазлии, като разшири възможностите за реакция при инциденти и предприемане на мерки за безопасност и опазване на публичното имущество. 

Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 3.3 млн.лв. без ДДС, а срокът за подаване на документи за участие е до 12 ноемрви. Това означава, че след като офертите бъдат отворени предстои процедура по избиране на изпълнител, която обикновено се бави около месец. След нея са възможни протести от страна на участници, но ако няма такива, доставката на новите видеокамери може да започне още в началото на 2020 г.

 

Източник: www.flagman.bg

Дупница с нови камери за видеонаблюдение

09.10.2019

Още 31 камери за видеонаблюдение се монтират на възлови и оживени места в Дупница, казаха от общината. Общо 113 са вече камерите в системата за видеонаблюдение за града. Никъде в 16-те села на общината обаче няма изградено видеонаблюдение поради липса на интернет.

Камерите са с висока резолюция и нощно виждане. Записите от тях се пазят и са на разположение на разследващите органи за съдействие при поискване.

От началото на годината за нуждите на разследващите за различни обстоятелства за предоставени 27 записа.

С такъв запис бе разкрит и задържан криминално проявен, задигнал около 10 000 лв. от коли пред спортната зала в града.

Записи от видеокамерите се подават постоянно и към контролно звено на общината за предприемане на административни действия при кражби, инциденти. 

 

Източник: http://bnr.bg

Нови камери ще следят за сигурността на Женския пазар в София

13.06.2019

32 нови камери ще помагат за сигурността на Женския пазар в София. Те ще заработят до около седмица, а ръководството на пазара отчита увеличение и на търговците.

 До седмица на Женския пазар в столицата ще заработят 32 нови камери за видеонаблюдение. Така общият им брой ще стане 64, с което пазарът ще се превърне в най-добре охранявания в града. Те ще бъдат в частта на пазара между ул. „Кирил и Методий“ и бул. „Сливница“. 

Драгомир Димитров – изп. директор на „Пазари Възраждане“:

„Това ще даде изключителни резултати в повишаване на сигурността на гражданите на пазара, знаете че открихме офис на 3-о РУ, така че основните ни грижи – да има сигурност на хората в тази зона ние изпълняваме на високо ниво“

 Офисът на трето районно е до нашия център за виденаблюдение. Реакцията е възможна за няколко секунди ние да информираме колегите и ако някой е извършил престъпление да бъде заловен преди да е напуснал територията на пазара.

60 хиляди души на ден посещават Женския пазар, а туристите са около 500 дневно. Заетостта на търговските маси в момента е около 84%, което е ръст с повече от 10% за последната годин.

 

Източник: www.tvevropa.com

Камери ще следят за нарушители в бус лентите

12.06.2019

40 камери следят грешките на шофьорите бус лентите в София. Откъде наблюдават и как ще глобяват? Репортерът Боряна Черганова беше в Центъра за видеонаблюдение на трафика към Столичната община.

Димитър Петров, директор на центъра за видеонаблюдение на СО обясни, че е почти невъзможно да се избегне заснемането. Локацията на камерите се пази в тайна, а и тя няма да е постоянна, във времето може да бъде променяна. Заснемането се извършва в реално време и всички данни, необходими за налагането на санкция се записват и се предават на пътна полиция. В най-натоварените места камери в бус лентите има през 300-400 метра. Камерите снимат както пред, така и зад автобуса. Единственият начин да се избегне налагането на санкция е да се спазва законът.

Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село Крепча

21.05.2019

Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село Крепча. Оборудването е осигурено от Община Опака и цели да подобри охраната на безценната културна забележителност, каза за БТА кметът на населеното място Бахри Алиев.

Новите охранителни мерки са временни и са въведени по изискване на Министерството на културата. Община Опака участва в конкурсни процедури за реставрация, консервация и социализация на скалния манастир, който е най-значимия средновековен паметник в целия Поповско-Опаченски район на Търговищка област. Изсечен е във варовиковите скали, намиращи се на 2 км от центъра на селото. По стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки.

Два старобългарски надписа, открити върху стените му, според учените, представляват най-ранните надписи на кирилица в света. Единият е датиран и е от времето на цар Симеон Велики, а запазеният надпис гласи: "В година 921-ва през месец октомври почина раб божи Антон...".

Другият - много по-добре запазен, е без конкретна дата: "В името на Отца и Сина и Светия Дух. Тук почива праведният отец Антони. Ж . А който направи в църквата житница да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин." Обектът и надписите са проучвани от археолога проф. Казимир Попконстантинов.

Забележителността се посещава от организирани групи и от изкушени от археологията и историята хора от цялата страна. Достъпът до средновековната обител е забранен. Желаещите да го разгледат могат да получат ключ за входната врата от кметството на Крепча, след регистрация, уточни Алиев.

 

Източник: https://novini.bg

Система за видеонаблюдение на невралгичните места функционира в пограничната община Кирково

18.05.2019

Система за видеонаблюдение на обществени места и на най-невралгичните точки, сред които и моста за ГКПП "Маказа", функционира на територията на пограничната община Кирково. Това посочиха от общинската администрация.
От там обясниха, че целта е да се подобри сигурността на жителите и гостите на общината, както и на всички преминаващи, пътувайки от и за Гърция през граничния пункт.
Системата е базирана на съвременните цифрови технологии и има възможност да бъде разширявана. Камерите са с възможност за разпознаване на регистрационните табели на преминаващите автомобили. Те предават информацията в реално време към Център за управление на трафика в Районното управление в Кирково, допълват от общинската администрация.

 

Източник: http://www.bta.bg