Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19


Нови камери за видеонаблюдение са инсталирани в Свищов

19.04.2019

Седемнадесет нови камери за видеонаблюдение са инсталирани в град Свищов. Допълнителните камери се поставят заради зачестилите набези над общинско имущество, съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община. 
Нови камери са поставени на няколко ключови места в Градската градина, на новата детска площадка, намираща се в центъра на града, на площад "Алеко" и площад "Свобода", в района на площад "Велешана" и паметника на "33-ти Свищовски полк", градинката с паметника на Дарителите, надлеза към брега на Дунав и в местността "Паметниците".
Общият брой на съоръженията за видеонаблюдение в града е 50.
Крайната цел е поставяне на видеокамери във всички квартали в Свищов за да се гарантира сигурността и имуществото на хората, е посочил кметът Генчо Генчев.

 

Източник: http://www.bta.bg

Завърши първият етап на видеонаблюдението в Благоевград

15.04.2019

Приключи първият етап по изграждането на цялостно видеонаблюдение в Благоевград. Вече има видеокамери в районите край детските градини и училищата, които бяха приоритет за общинското ръководство.

„В момента се извършва вторият етап на монтирането на видеонаблюдение в града ни. Камери се поставят в централната градска част и на по-важните пътни артерии”, заяви на пресконференция кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов.
Той уточни, че се водят разговори с ръководството на ОД на МВР в града за осигуряването на необходимите щатни бройки и на помещение, в което ще бъде разположен центърът за наблюдение.

Целта е да бъде постигната по-голяма сигурност за жителите и гостите на града. Системата за видеонаблюдение отговаря на най-високите изисквания. Тя е с максимален брой функции и има възможност за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или пътен инцидент, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

 

Източник:https://dariknews.bg

Шуменско село бори престъпността с видеонаблюдение

06.04.2019

Биг Брадър в шуменското село Велино. Камери следят за нарушения и разкриват тайни случки от нощния живот. Жителите пък са инструктирани от кмета и, като следователи, сами предотвратяват престъпления. Идеята е гласувана на селско събрание, а парите са намерени от спонсори. И така видеоочи следят какво се случва в и трите края на селото и в центъра. Резултатът – драстично намаление на кражбите.

"Почти не беше останала къща безстопанствена, неразбита в селото. Това, което става за вторични суровини или дървен материал за горене, изчезваше", каза кметът на Велино Димитър Димитров.

След като се разчуло за камерите, апашите се отказали. Камерите помагат не само за предотвратяване на кражбите във Велино, но и за пресичане на престъпността в региона. Наблюдателните жители на селото дори заловили избягал престъпник.

Освен в борбата с престъпността, камерите служат и за още нещо. Всяка година, заради снегонавяванията, селото е откъснато от света и само чрез видеонаблюдението от снегопочистващата фирма се ориентират каква е обстановката. 

 

Източник:https://nova.bg

Разкриха телефонни измами и кражби на строителни материали чрез видеонаблюдението във Враца

05.04.2019

“Благодарение на видеонаблюдението успяхме да разкрием една поредица от телефонни измами, при които извършителят е от съседен град на Враца”, каза старши комисар Янко Янколов, директор на Областната дирекция на МВР-Враца.Той коментира също, че видеонаблюдението е помогнало и при разкриването на кражби на строителни материали от тези, които са оставени за ремонта на централната пешеходна зона. "Записите от камерите се ползвали и при нарушения на обществения ред. Ако трябва да се обобщи - видеонаблюдението е от голяма полза на полицията", каза Янколов.

“Колегите от дирекция “КИС” към МВР казват, че това е може би една от най-добрите системи за видеонаблюдение в страната", обобщи директорът на ОД на МВР-Враца. От Община Враца вече са поискали мнението на полицията за надграждането на системата за видеонаблюдение.

Очакваното съдействие от тях е с определянето на нови места, където да се монтира видеонаблюдение. В списъка влизат училища, важни търговски обекти, административни сгради, кръстовища.

 

Източник:https://dariknews.bg

Повече от 200 камери за видеонаблюдение ще следят за реда на 30 кръстовища в Русе

21.03.2019

В Русе предстои изграждането на система, осигуряваща денонощно наблюдение на 30 главни кръстовища, като за целта ще бъдат монтирани общо 230 камери. Това съобщиха от местната управа в крайдунавския град. 
Видеонаблюдението ще намали предпоставките за пътно-транспортни произшествия, ще се ограничи риска за транспорта и в още по-голяма степен ще се гарантира обществения ред и сигурност. Така ще бъде надградена и интелигентната транспортна система по проект "Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе - етап втори".
В Центъра за видеонаблюдение в общината служители от специализираното звено "Контрол, охрана, обществен ред и сигурност" към момента извършват денонощен контрол на обекти по площади, улици и подлези чрез 142 камери.
От кметството информират, че за опазване от вандалски прояви на всички обекти, които се изграждат по европроекти, а и за сигурност на гражданите, също е предвидено видеонаблюдение.

 

Източник:http://www.bta.bg

Над 40 камери ще следят за каране в бус лентите в София

28.02.2019

Над 40 камери ще следят за нерегламентирано движение на автомобили в бус лентите в София, обеща зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. Той се надява устройствата за контрол да са монтирани до лятото.

„Възложил съм закупуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото. Общинските съветници биха могли да ни помогнат, в диалог с народните представители от съответните партии, за да може да се даде възможност на общините да контролират, заедно с останалите органи“, обясни той пред журналисти, цитиран от „Фокус“.

Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи. Той заяви, че възнагражденията, които се изплащат на водачите за извънредния труд са доста високи и допълни, че проблемът с недостиг на шофьорите не е само в България, но и в целия ЕС.

 

Източник: www.economic.bg

Система за наблюдение на малките летища в България.

18.02.2019

Система за наблюдение на малките летища в България.

От средата на 2018г. разработваме система за видеонаблюдение на малките летища за цяла България.

Системата е безплатна и може да се достъпва на следния адрес: http://airport-bg.com

Козлодуй влага 1,6 млн. лв. за видеонаблюдение

02.02.2019

1,6 млн. лв. с ДДС влага община Козлодуй в система за видеонаблюдение в града и четири села, става ясно от публикувано в Агенцията за обществени поръчки обявление. Намерението на местната управа е да надгради и разшири обхвата на системата за електронно наблюдение, целяща повишаване качеството на живот на местното население. По поръчката предстои да се купят 189 нови камери. От тях 140 броя ще са т.нар. булет камери, а 49 - специализирани за разпознаване на автомобилните номера. В Козлодуй са определени 46 точки за монтиране на камери, по четири - в селата Хърлец, Гложене и Бутан, и три – в Крива бара
Към настоящия момент в общинския център видеонаблюдение се осъществява на седем места – в детския парк, двора на БКС, входа на Ботев парк, при Офис 1, на Кестените, пред Кафе 33 и в ромската махала. Избраният да изпълни обществената поръчка трябва да купи и монтира пълен набор - хардуер и софтуер, за надграждане на системата за видеонаблюдение. Ще има задача да осигури висока надеждност и сигурност на мрежата - uptime >= 89%, работно време на услугите - минимум 8 часа на ден, време за реакция при проблем - максимум 4 часа след получена заявка за проблем, време за отстраняване на проблем – максимум 12 часа, и възможност за добавяне на нови точки без това да дава отражение на непрекъснатата работоспособност на услугите. Изпълнителят трябва да изгради и предостави комуникационна свързаност до централните съоръжения на съществуващата система, разположени в общината, както и да осигури свързаност до втория Мониторинг център в РПУ-МВР Козлодуй. Трябва също да осигури възможност за добавяне на услуга Smart City модул за метеорологичен контрол, от който да се получава информация в реално време за метеорологичната обстановка в Козлодуй и прогноза за следващите поне два дни.

 

Източник: https://www.actualno.com

Система за видеонаблюдение с висока резолюция бе открита в Хасково

17.01.2019

Стартът на система за видеонаблюдение с висока резолюция на техниката бе даден в Хасково днес. Мрежата ще разполага със 73 обзорни и 11 трафиккамери с възможност за разпознаване на регистрационните номера на автомобилите. Общо 84-те електронни осеммегапикселови "очи" са разположени в 45 възлови места в областния център и входно-изходните му точки.
Нововъведението, което работи неофициално от месец, ще гарантира по-голямо спокойствие и ще допринесе за опазването на обществения ред. Вече има разкрити криминални случаи, за които помощта на видеотехниката е била решаваща, каза кметът на общината Добри Беливанов. Последният е бил осуетяване на застрахователна измама с превозно средство.
По думите на кмета техниката е под наем, като договорът ще бъде подновяван всяка година, а поддръжката ще е за сметка на фирмата изпълнител. Надявам се системата да е от полза не само на общината, но и на гражданите, посочи нейният управител и собственик Тодор Гечев.
Предстои сигналът от камерите да бъде свързан и с РУ на МВР. Като оператор в контролния център в общината по проект ще работи и човек с увреждания.

 

Източник: http://www.bta.bg

Системата за видеонаблюдение в Благоевград готова до 6 месеца

16.01.2019

До края на месец юни тази година в Благоевград ще бъде изградена модерната система за видеонаблюдение. За целта в бюджета за 2019 г. са предвидени близо 440 000 лева. Видонаблюдението ще обхване голяма част от територията на града - централна градска част и кварталите.

Ще се акцентира на невралгичните зони. Ще има камери за наблюдение на училища, паркове и улици, както и на периметъра около тях, за да има превенция срещу нарушаването на обществения ред.
 
Центърът за наблюдение ще бъде в ОД на МВР-Благоевград, като полицията ще осъществява мониторинг и контрол при функционирането на системата. „Ще оборудваме полицейските патрули с таблети, за да може да се осигури бърза реакция на органите на реда при нужда. Ще бъдем първият град в страната с толкова модерна електронна система за видеонаблюдение”, коментира кметът Атанас Камбитов.

Системата отговаря на най-високите технологични изисквания. Тя ще бъде с максимален брой функции. Ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

Условието към фирмата-изпълнител е изплащането да става на малки вноски при голям процент изпълнение, като по този начин интересите на общината и гражданите са максимално защитени. С изграждането на системата Благоевград ще стане първият град у нас с цялостно видеонаблюдение.

 

Източник: https://dariknews.bg