Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


Системата за видеонаблюдение в Благоевград готова до 6 месеца

16.01.2019

До края на месец юни тази година в Благоевград ще бъде изградена модерната система за видеонаблюдение. За целта в бюджета за 2019 г. са предвидени близо 440 000 лева. Видонаблюдението ще обхване голяма част от територията на града - централна градска част и кварталите.

Ще се акцентира на невралгичните зони. Ще има камери за наблюдение на училища, паркове и улици, както и на периметъра около тях, за да има превенция срещу нарушаването на обществения ред.
 
Центърът за наблюдение ще бъде в ОД на МВР-Благоевград, като полицията ще осъществява мониторинг и контрол при функционирането на системата. „Ще оборудваме полицейските патрули с таблети, за да може да се осигури бърза реакция на органите на реда при нужда. Ще бъдем първият град в страната с толкова модерна електронна система за видеонаблюдение”, коментира кметът Атанас Камбитов.

Системата отговаря на най-високите технологични изисквания. Тя ще бъде с максимален брой функции. Ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

Условието към фирмата-изпълнител е изплащането да става на малки вноски при голям процент изпълнение, като по този начин интересите на общината и гражданите са максимално защитени. С изграждането на системата Благоевград ще стане първият град у нас с цялостно видеонаблюдение.

 

Източник: https://dariknews.bg

В Пазарджик ще монтират видеонаблюдение на възлови кръстовища

08.01.2019

В Пазарджик ще монтират видеонаблюдение. Това стана ясно, след като кметът на града Тодор Попов обяви, че е избрана фирма-изпълнител.

Системата за видеонаблюдение ще включва общо 28 камери на възлови кръстовища в града.17 от тях ще са с възможност за разчитане на автомобилни номера, а другите 11 - панорамни. 

Всички ще са в пряка връзка с Център за наблюдение и контрол, разположен в сградата на Районното полицейско управление. Офертата на избраното дружество за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на оборудването е за малко над 153 000 лв. за всички обекти. 

За последващата поддръжка пък си е определило месечна такса от 1 стотинка на обект. Постепенно обхватът на системата ще се разширява и с нови кръстовища и оживени места.

На видеонаблюдението се разчита да помогне за намаляване на престъпността, както и да повиши дисциплината на водачите. 

 

Източник: https://dariknews.bg

Община Поморие: Има ефект от умната система за видеонаблюдение, ние сме най-спокойният град по Черноморието

13.12.2018

 Според критериите, по които се определя дейността на МВР структурите, за Поморие изминалият летен сезон 2018 бе един от най-успешните до момента. За месеците юни, юли и август отчетохме много добри показатели по отношение на противодействие на престъпността, но и във връзка с опазването на обществения ред. Анализът ни показа, че принос за това има преди всичко „умната” система за видеонаблюдение, осигурена от Община Поморие в началото на сезона, както и дареният електронен анализатор, улавящ наличието на осем наркотични вещества в човешкия организъм. Това каза днес началникът на РУ Полиция – Поморие гл. инспектор Георги Куцаров пред представители на туристическия бранш в общината.

Срещата бе инициирана от кмета Иван Алексиев, именно за да бъдат отчетени резултатите от изминалия летен сезон и да се обсъдят основните приоритети за сезон 2019. Въпреки по-големия брой туристи през 2018 г., гл. инспектор Георги Куцаров подчерта, че при съвместните проверки с РЗИ-Бургас на територията на общината отново не е регистриран нито един реален сигнал за нарушаване на нощната тишина. Благодарение на съвременното оборудване и разширението на пътя Слънчев бряг – Бургас  значително е намалял и броят на пътните транспортни произшествия както с материални щети, така и с пострадали лица.

„Цифрите говорят - Поморие е най-спокойният град по цялото Черноморие. Водени от нашия пример, вече много общини започнаха да изграждат такова видеонаблюдение, за да направим един общ център за сигурност. Вярвам, че това е пътят – модерни технологии, строг контрол и добро взаимодействие между службите. Следващата стъпка е надграждане и внедряване на системата Smart City”, каза кметът Иван Алексиев в края на срещата.

 

Източник: www.burgasinfo.com

КАМЕРИ В ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОГИИ: Видеонаблюдение ще следи за фиктивни пациенти и процедури

07.12.2018

Здравната каса затяга контрола в болниците. В отделенията по инвазивна кардиология ще бъдат поставени камери, които да следят за фиктивни пациенти и процедури.

Камерите ще бъдат поставяни на входовете на ангиографските зали, но не и в самите операционни. Така че по време на самата процедура видеоконтрол няма да има. Ще се следи обаче дали в залата действително влизат лекар и пациент, на който трябва да бъде извършена интервенция.

В момента освен за повече сигурност, камери в болниците се използват и за учебни цели.

„Ние във всяка зала имаме  камери, които предават в аудиторията на болницата на живо и се използва за обучение на специализанти”, каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Катерина”.  

Сега обаче здравната каса иска да има и камери, които да следят за евентуални злоупотреби.

„Сега за първи път ще се изисква при проверка от касата запис на ден, час, в който е направена процедурата”, каза председателят на Българският лекарски съюз Иван Маджаров.

Едни от най-скъпо платените клинични пътеки са именно в областта на инвазивната кардиология.

„Два са методите за източване на касата - единият е като се отчита дейност,която не е извършена - камерите може и да свършат работа тук. Има и друг метод, при който се извършват дейности, които изобщо не трябва да му се извършат. Камерите в това отношение няма да помогнат”, смята проф. Начев.

Камерите ще бъдат за сметка на болниците, а пациентите ще бъдат уведомени, че има видеонаблюдение.

„Никой няма да наблюдава пациента в неудобно или унизително положение. Ще се гледа входа на залата, без оперативно поле  и мястото, където се съблича пациента и се правят манипулации”, обясни Генчо Начев.

 

Източник: https://nova.bg

Кметът на Кърджали иска средства за камери за видеонаблюдение

16.11.2018

Да бъдат заложени средства в бюджета на община Кърджали за следващата година, за поставянето на камери за видеонаблюдение в градска среда. Това ще предложи пред общинския съвет кметът инж. Хасан Азис. Той обясни, че към настоящия момент само чрез групата за контрол на обществения ред не се постига желания ефект за противодействие на вандализма спрямо изградената градска инфраструктура. Вече са проведени разговори с ръководството на Областната дирекция на МВР. До края на ноември, от полицията трябва да посочат зоните, в които е най-удачно поставянето на камерите. Идеята е бъдещата система за видеонаблюдение да изпраща едновременно информация към дежурната служба в общинската администрация и към полицията. "И ако нещо се забележи от наш дежурен, да може той да се обади на органите на реда, за да се предприемат съответните мерки.", каза кметът. Той допълни, че предложението му ще бъде за залагане на сума в бюджета на общината за следващата година до около 100 хил.лв. 
Предвижда се проектът да бъде надграждан и системата за видеонаблюдение да бъде допълвана с още камери през годините. Що се отнася до вече поставените камери в парк "Арпезос - Север", кметът коментира, че те работят, но нямат достатъчната разделителна способност за ясно различаване на лица.

 

Източник: http://www.bta.bg

Видеонаблюдение по време на всички големи празници обещаха във Враца

16.11.2018

Физическа охрана и видеонаблюдение ще има на Коледния и Великденски базар, мероприятията на 1 и 2 юни, Националният фолклорен събор „Леденика”, както и на всички по-големи инициатививъв врачанско. Камери ще пазят и спортните площадки във Враца. Охраната се налага, за да гарантира опазването на имуществото и на участниците в мероприятията, организирани от община Враца.

Предвижда се видеонаблюдение на три нови обекта в града. Камери ще следят за нередности в Медковско дере, спортната и детска площадка в кв. „Дъбника” и спортната площадка в кв. „Медковец”. В дейностите ще бъдат вложени средства в размер на близо 82 хил. лв. без ДДС. За избор на изпълнител на дейностите от кметския екип са обявили обществена поръчка. За участие в нея са поканени врачанската фирма „Сити”, белослатинската „АС Орел 2006” и столичната „Пи Ес Ес”.


Източник: www.actualno.com

Община Ямбол поставя видеонаблюдение в Музея на бойната слава

03.11.2018

Община Ямбол ще постави камери за видеонаблюдение в Музея на бойната слава, съобщи директорът му Милчо Начев.
През октомври беше извършена кражба в музея, след като бяха разбити три от залите, но досега виновниците не са открити. Установено е, че липсват около 40 ценни експонати - оръжие, ордени, униформи от времето на войните за национално обединение, които имат голяма колекционерска стойност.
След кражбата общински съвет Ямбол гласува 2700 лв. за поставяне на камери в района, който обхваща площ от 84 дка и досега беше обезопасен само с жива охрана.
Музеят на бойната слава беше открит преди 5 години и е единственият общински музей с военни експонати.

 

Източник: http://www.bta.bg

В селата на община Тунджа започна монтиране на система за видеонаблюдение

29.10.2018

В 44-те села на община Тунджа започна монтиране на система за видеонаблюдение, съобщи кметът на общината Георги Георгиев.
Видеокамерите се монтират на входните пътища към населените места, на централни улици и около публични сгради. Дежурни оператори ще следят обстановката в селата през цялото денонощие.
Видеонаблюдението трябва да бъде завършено до средата на следващата година и ще струва на общинския бюджет около 50 000 лева.

 

Източник: http://www.bta.bg

В Плевен видеонаблюдение от ново технологично поколение ще разполага с камери в 33 точки на града

16.10.2018

В Плевен система за видеонаблюдение от ново технологично поколение ще разполага с камери в 33 точки в различни зони на града. Това съобщиха от общината.
С това видеонаблюдение ще се постигне повишаване на сигурността и контрола в районите на града, подобряване възможностите за реакция при издирване на МПС, предотвратяване и разкриване на престъпления.
Камерите ще наблюдават ключови кръстовища, паркове, входни и изходни зони на 100-хилядния град, паркинги, пешеходни зони и др. Системата е с единна платформа, базирана на видео мениджмънт система. Тя обединява сървър със софтуер за видеонаблюдение и контрол, споделен мрежови дисков масив, система от видеокамери, свързани чрез активни устройства, комуникационни и захранващи линии, контролен център и работни станции за отдалечен достъп. Предвидени са няколко типа камери като за всеки обект са комбинирани така, че да предоставят необходимото качество на картината, функции и разделителна способност за правилно оценяване на възникнали ситуации. Картината ще гарантира възможност и за лицева регистрация с цел контрол на шофьори и пешеходци. Така например, камерата за трафик решения е с автоматично разпознаване на регистрационни табели, покрива две ленти на движение и засича скорост до 200 km/h. Освен това поддържа т.нар. "черен" списък с номера на автомобили. 
Мониторинг центровете ще бъдат два - единият в сградата на ОД на МВР Плевен, а вторият - в Община Плевен. Системата ще дава възможност бързо да се намира информация за движение в желан регион в реално време, да се задава различна схема за различни събития, да се прави запис и преглед на цялата информация за историята на събитието. 
Проектът е наречен "Разработване и внедряване на софтуер на интегрирани решения за изграждане на система за видеонаблюдение - Плевен", уточняват от общината.

 

Източник: http://www.bta.bg

Община Смолян отчита спад на вандалските прояви в зоните с видеонаблюдение

11.09.2018

От ръководството на Община Смолян отчитат спад на вандалските прояви, в зоните с видеонаблюдение, съобщи кметът Николай Мелемов. С помощта на камерите са установени нарушители на обществения ред около сградата на Държавния архив в Смолян.

Мелемов е категоричен, че вандалските прояви са се ограничили на местата, където има камери.

Именно заради това, община Смолян продължава да монтира нови камери за видеонаблюдение.

„В обектите по ОП „Региони в растеж“, по изпълняваните от общината проекти, ще монтираме 85 камери в образователни институции - ППМГ, ДГ "Буратино", в VІІ-мо СУ, в VІ-то ОУ и Езиковата гимназия“, добави още кметът Николай Мелемов.

26 камери предстои да се монтират по четирите надлеза, улиците „Беклийца“, „Евридика“, „Зорница“ и „Спортна“. Една камера ще има на детска площадка до Автогарата и една на пешеходна зона между ул. „Снежанка“ и ул. „Добруджа“.

Повечето описани проекти ще бъдат изпълнени до края на настоящата година, което значи че към общината ще работят 162 камери, от които 146 в областния град. 

 

Източник: dariknews.bg