Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Община Кюстендил инвестира във видеонаблюдение на ромския квартал

21.10.2017

Разширяване на обхвата на видеонаблюдението за превенция на престъпността планира Община Кюстендил. Поводът са зачестилите прояви за нарушаване на обществения ред и сигурност на територията на ромския кв. “Изток”.

Предвидени са 15 000 лв. от делегираните от държавата дейности в бюджета на общината. За целта ще бъдат намалени средствата в дейност “Отбранително- мобилизационна подготовка, поддържане на запаси и мощности”, където се очаква да се реализират икономии.

През последния месец, общественият ред в кв. Изток бе нарушават на няколко пъти. Полицията и прокуратурата разследват стрелба, при пререкание между 2 от ромските фамилии, както и атака с камъни, при която бяха счупени стъклата на влака София- Кюстендил, в района на жп прелеза до квартала.

 

Източник: www.dariknews.bg

Много камери ще следят за реда и сигурността в "Капана"

16.10.2017

40 камери ще следят за реда и сигурността само в квартал "Капана", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Те ще са свързани с надградения център за видеонаблюдение на Общинска охрана, който предстои да бъде представен официално. Системата има възможност за добавяне на камери, поясни кметът Иван Тотев. 

Това е поредната инициатива, свързана с повишаване сигурността в града под тепетата. Припомняме, че кметът анонсира идеята за поставяне на камери за скорост по основните булеварди на Пловдив, както и камери, следящи за реда в зони със спирки от градския транспорт. Шефът на пловдивската полиция Атанас Илков пък разказа за Plovdiv24.bg, че първите разговори с Общината за случване на тази съвместна инициатива вече са проведени.

 

Източник: www.plovdiv24.bg

Слагат камери за скорост по оживени пловдивски булеварди!

02.10.2017

Общината слага камери за скорост по някои от най-невралгичните пловдивски булеварди. Новината съобщи кметът Иван Тотев преди минути, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Така например подобни камери ще се поставят по бул. "България", "Санкт Петербург", "Кукленско шосе". Тези дейности ще бъдат финансирани от бюджета на града за следващата година. 

Точните места ще бъдат определени от Областната дирекция на МВР, а общинската администрация се ангажира с финансиране на оборудването. Освен камери за скорост, на базата на които ще бъдат издавани и наказателни постановления, Общината ще монтира свои камери, следящи за обществения ред. 

Източник: www.plovdiv24.bg

Система за видеонаблюдение във Враца дебне нарушителите по пътищата

22.09.2017

Модерна система за видеонаблюдение след нарушителите на пътя във Враца. Тя струва близо 500 хил. лв. и ще помага за залавянето и на престъпници.  

Общо 35 камери следят входовете и изходите на града, както и 13-те най-важни кръстовища. На един записите, които се следят от полицията, се вижда как автомобил блъска човек, както и няколко кражби на коли.

От общината са убедени, че скъпата инвестиция си заслужава.

Калин Каменов, кмет на Враца, посочи, че камерите ще работят без почивен ден, ще бъдат местени през определени месеци, така че да се осигури сигурност на всички кръстовища в нашия град.

Системата ще може да сигнализира ако се появи човек с маска.

Източник: www.btvnovinite.bg

В 83% от столичните детски градини има външно видеонаблюдение, в 30% и вътрешно

18.09.2017

В 83% от общинските детски градини имат изградено външно видеонаблюдение. По решение на педагогическите съвети и след съгласието на родителите има изградена и вътрешна видеонаблюдение в 30% от детските градини. Това каза за "Фокус" зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Всички детски градини имат изграден СОТ, а в 149 детски градини има и физическа охрана", обясни той.

"Детските градини на територията на Столична община са обезпечени с необходимите педагогически и непедагогически персонал", увери зам.-кметът.

"Приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, влязъл в сила от 1 август 2016 г., и стандартите за включване в образованието работят в посока на осигуряване и на други педагогически специалисти, ресурсни учители, логопеди, психолози, педагогически съветници в детски градини с по-голям брой деца със СОП ", каза още Чобанов.

Източник: www.dnevnik.bg

Dahua Technology 4K-HDCVI или HD CVI 4.0 през 2017 г.

08.09.2017

Докато индустрията се опитва да преодолее ограничението на честотната лента на коаксиалното кабелно предаване, Dahua пуска първото 4K Ultra HD решение, като разполага с изключителен механизъм за модулация на сигнала и техника за намаляване на шума. 

Той предава 4K видео сигнал до 700 м (RG59/RG6 кабел). 

Dahua 4K-HDCVI предлага изображения с висока разделителна способност 3840 (H) x 2160 (V), еквивалентни на 4 X 1080 FULL HD камери, за постигане на широкоъгълно покритие и ясна къртина.

Сложиха камери в три детски ясли в Пловдив!

05.09.2017

Първите три детски ясли в Пловдив с видеонаблюдение са в "Централен". Идеята е на Георги Стаменов, кмет на района и цели повишаване сигурността за децата и техните родители. За реализацията Стаменов привлича частен партньор, а Общината поема разходите за монтажа.

Вчера бяха монтирани общо 21 камери за видеонаблюдение в три от общо четирите детски ясли на територията на района: "Вълшебно детство", "Детска ясла на мечтите" и "Приказен свят". Камерите са монтирани с цел наблюдение на случващото се в детските ясли и контрол на поведението на работещите и посетителите. 

Директорът на всяка детска ясла има достъп до монитора, който предава на живо видео от камерите в детските заведения. Техниката на стойност 3560 лв. дава възможност случващото се в детските заведения да бъде не само наблюдавано, но и преглеждано с минала дата. 

"Бих желал всеки родител да бъде спокоен за сигурността на своето дете, което прекарва цял ден в детската ясла. Същевременно това е жест и към служителите на яслите, които поемат отговорност за децата докато родителите им са на работа", коментира Георги Стаменов. 

При приключване на монтажа на техниката той лично посети детските ясли в района. "Родителите веднага забелязаха монтираните камери. Реакцията им е позитивна. За мен и колегите ми придобивката може да бъде само от полза и улеснение в работата.", споделя Румяна Петрова, директор на "Детска ясла на мечтите".

При монтажа на камерите районната администрация се съобразява с правилата за лично пространство и етика: камерите са разположени в коридори, стълбища, приемни. Няма монтирано видеонаблюдение в спални и игрални помещения.

Източник: www.plovdiv24.bg

Видеонаблюдение за 7,8 млн. лв. пази реда при БГ председателството

10.08.2017

 Точно 7,8 млн. лв. ще струва изграждането на единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение в столицата във връзка със сигурността по време на председателството на ЕС, което страната ни ще поеме през първата половина на следващата година. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР. Плановете за връзване на всички камери в столицата в умна система бяха обявени още преди месеци от кмета на София Йорданка Фандъкова. В документацията към търга сега е уточнено, че единната платформа ще свърже системите на МВР, НСО, Столична община, летище „София“ и НДК, където ще се провеждат основните събития от председателството.

 

Сред заложените цели пък са пресичане на опасностите от терористични атаки, повишаване на готовността за реакция при възникване на събитие с висока обществена опасност, превенция на престъпността.

 

„Съществуващите системи за видеонаблюдение на територията на Столична община към настоящия момент се оперират от различни държавни и общински структури без интеграция между тях. Липсата на централизирана локация, в която да се събира и наблюдава цялата видео информация за града е сериозна предпоставка за некоординирани действия и пропуски от гледна точка „сигурност“, аргументират се от МВР за необходимостта от изграждане на платформата. Освен това сегашните системи не разполагали с аналитична функционалност, автоматичното разпознаване на номера на пътните превозни средства било ограничено, а събраната информация не може да бъде проверявана в съществуващите регистри на МВР. Нямало възможност за превантивни и изпреварващи известявания за заплахи. Затова сега със заделените средства се предвижда умните камери да могат сами да засичат и алармират ако някой навлезе нерегламентирано в зона за сигурност, ако се струпат твърде много хора на едно място и дори ако някой подозрително се „мотае или навърта“ в даден район. Засичане ще се прави и на превозни средства, които се движат или са паркирани на забранени места, както и на изоставени предмети. Системата ще прави и проследяване на дадени лица, както и разпознаване на регистрационни табели на автомобили.

източник: www.monitor.bg

Борят автомафията с камери в сервизите

18.07.2017

 Денонощно видеонаблюдение трябва да предотврати разглобяването на крадени автомобили.

Денонощно видеонаблюдение във всеки автосервиз да пресича част от схемите на мафията с крадени коли. Според вестник "Монитор" това е една от идеите, които ще бъдат обсъдени от сформираната работна група между министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие, както и други отговорни структури при разцепването на сегашния Закон за движение по пътищата на два или три нормативни акта.

 

„В момента не малка част от сервизите, особено в по-малки населени места, се използват нощно време за разглобяване на откраднати автомобили за части“, разказа пред „Монитор“ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

 

Такава практика най вече била разпространена в Пернишко и Дупнишко. Разкулачените возила вече се пласират масово в чужбина, за да може да донесат по-голяма печалба на участващите в схемата. Затова според Ципов са необходими мерки за засилване на контрола над автосервизите, като те се разпишат в отделен закон, който ще урежда всички въпроси от регистрацията до разкомплектоването на возилата.

източник: https://fakti.bg

На финалната права! Камери ще следят в пловдивски ясли през есента

17.07.2017

Монтират камери в три от четирите детски ясли в район "Централен" през август, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Добрата новина за читателите ни сподели кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Идеята се роди, след след случай с оплакването за насилие над дете в "Детска ясла на мечтите".

Проектът е на финалната си права. Голяма фирма за видеонаблюдение вече е дарила три комплекта с камери. Обектите са до ул. "Леденика" и "Рожен" и на ул. "Богомил", яслата край бул. "Шести септември" ще бъде отремонтирана по голям проект по ОП "Региони в растеж". 

"До края на месец август ще имаме видеонаблюдение", обобщи Стаменов. Ще се наблюдават само общите части, коридорите и стълбищата, защото за наблюдение на стаите трябва персонално съгласие от всеки родител. Летният период пък, когато малчуганите са по-малко, е най-подходящото време за монтиране на камерите, коментира още районният кмет. 

Източник: www.plovdiv24.bg