Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Заграждат още един от големите паркове в Пловдив с камери

02.07.2017

Един от големите паркове на Пловдив - кючукпарижкият "Белите брези", ще се сдобие с камери за видеонаблюдение, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Планът е техниката да се монтира на минимум 7 места, разказа кметът на район "Южен" Борислав Инчев. По съвет на специалисти обаче, за пълно покритие и максимална видимост, камерите трябва да са по две - което означава общо 12 камери. 

"Ще се опитаме да защитим един такъв проект, не е невъзможно това да се случи още в рамките на тази година. Ако в един момент има свободни средства за районите от бюджета на града, "Южен" ще кандидатства и "Белите брези" ще е един от първите обекти", категоричен бе Инчев. 

Припомняме, че планът е в парка да бъде изградена и втора детска площадка.

Източник: www.plovdiv24.bg

Слагат камери на още ключови кръстовища в Пловдив, ето на кои!

06.06.2017

Ключови кръстовища, останали извън Транспортния проект, ще се сдобият с куполни камери за наблюдение в реално време, научи Plovdiv24.bg. CCTV камерите ще бъдат поставени на 9 кръстовища. Дейностите са част от надграждане на системата за управление на трафика. За целта вече е обявена обществена поръчка за 200 000 лева без ДДС. 

Кръстовището на бул. "Васил Априлов" и "Пещерско шосе", кръстовището на бул. "Санкт Петербург" и ул. "Лев Толстой" ще попаднат в списъка на планираните да се сдобият с камери, научи още репортер на Plovdiv24.bg.

Обследва се възможността за камери на кръстовището до блок 1 в жк "Тракия". В "Южен" се мисли за натовареното кръстовище на бул. "Македония" и "Никола Вапцаров". 

Преди да се надгради системата обаче, трябва да се обследва възможността за поставяне на камери, подземната инфраструктура, захранване и прочие, обясни за Plovdiv24.bg шефът на ОКТ Борислав Кръстев. Той обаче бе категоричен, че сега целта е да се обхванат инфарктни кръстовища, останали извън проекта. 

Припомняме, че по Транспортния проект бяха модернизирани светофарните уредби на 50 кръстовища, а на 15 бе изпълнено видеонаблюдение в реално време чрез CCTV камери.

Източник: www.plovdiv24.bg

4000 камери следят зрелостници да не преписват на матурите

16.05.2017

Видеонаблюдението е един от основните моменти в мерките за сигурност на предстоящите държавни зрелостни изпити в 12-и клас, които предстоят на 19-и и 22 май. Около 4000 са камерите за видеонаблюдение в училищата за първия и за втория изпит, като то ще бъде в реално време. Това обяви днес пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при представянето на новия екип на МОН и на приоритетите от министър Красимир Вълчев.

Във всяко училище ще има училищна комисия за подготовката на държавните зрелостни изпити или това е т.нар. техническа комисия, която ще определи кой ще отговаря за видеонаблюдението в съответното училище, обясни Михайлова.

Тя отбеляза, че ще има и мобилни групи от МОН, които също ще следят какво се случва в училищата на матурите. Много важна е и ролята на квесторите, а това, че някои от матурите са разделени на три модула, също е част от мерките за сигурност, заяви Михайлова.

Източник: www.plovdiv24.bg

Директор: Слагането на камери в детските градини няма да реши проблема

11.05.2017

"Слагането на камери в детските градини е неприемливо и няма да реши проблема. Няма и да повиши професионализма на педагозите. Най-важно е да се работи за осигуряване на добра среда - както за учителите, ката и за децата. Монтирането на камери е огромна инвестиция. Тези пари могат да се вложат в модерна образователна среда", каза в предаването "Здравей, България" по Нова тв Цеца Георгиева, директор на ОДЗ "Звънче" в София.

"Пропастта между образованието и родителите е огромна. Все повече ще говорим за изнервени учители, защото родителите нямат уважение към тях. Поставянето на камери може да доведе и до отлив от професията", заяви детският психолог Младен Владимиров.

"Основният проблем е заниженият контрол - към учителките и към директорите в детските заведения. Инспекторатът дори крие по-сериозните сигнали", сподели родителят Васил Николов.

Родителите споделиха, че нямат доверие в учителите

"Българският учител е високо образован и подготвен за работа. Заплащането за него е на последно място", добави Георгиева.

Според специалистите трябва да има доверие в учителите и образователната система. "Родителите трябва активно да се включват в образователната система с идеи", смята директорката на ОДЗ "Звънче".

Източник: www.plovdiv24.bg

Regnum: България ще постави системи за видеонаблюдение на границата си със Сърбия със средства от ЕС

04.05.2017

 Българските власти са решили да отделят 5,4 млн. лева за поставянето на камери за видеонаблюдение по границата със Сърбия за борба с нелегалната миграция, предаде Regnum.
 Ще бъдат изградени шест наблюдателни пункта в зоната на Брегово, а също така ще бъдат възстановени системите за видеонаблюдение на два поста в зоната на Калотина. Средствата по проекта ще бъдат взети от общата сума в размер от 320 млн. лева, отделена на България от Европейската комисия в края на миналата година за защитата на границите. 
Според обявения от българското МВР търг системите трябва да бъдат снабдени със системи за топлинно наблюдение и да имат възможност да разпознават човешка фигура от разстояние до 12 км. Камерите трябва да бъдат изправни денонощно и да предават данни в центъра за прием и обработка, който трябва да се построи в Брегово.

Източник: http://www.focus-news.net/

Видеонаблюдение уличи вандали, изпочупили млади брезички

04.05.2017

 Вандали, изпочупили новозасадени брезички, бяха разкрити с помощта на монтираното точно преди година видеонаблюдение в град Септември, съобщават от местната администрация. Дръвчетата в района на СУ „Христо Смирненски“ са станали жертва на двама хулигани от училището и на небрежни пастири, показват кадри от охранителните камери.

След като нарушителите са разпознати, кметът на града Марин Рачев е разговарял с ромските лидери. Те са уверили, че са готови да съдействат, ще говорят с родителите на двамата ученици и ще искат те да възстановят брезичките за своя сметка.

На срещата беше повдигнат и проблемът с безконтролното пускане на добитък на полето. Неведнъж коне и крави влизат и в българските, и в ромските гробища, тъпчат и съсипват гробове. Често оставените без надзор тревопасни влизат в посевите на земеделците и унищожават растенията. Един от местните фермери, който има неползван обор, прие в него да бъдат задържани животни, засечени в нарушение, докато не дойдат властите и не съставят съответните актове.

Източник: https://dariknews.bg/

11-те входни артерии на Пловдив с камери за джигити

04.05.2017

 До месец 44 камери заработват по 11-те входно-изходни артерии на Пловдив. Те ще предават информацията директно в МВР. Новото видеонаблюдение е за 320 000 лева, които общината отдели и проведе поръчката, а устройствата предостави на МВР. Това стана с решение на местния парламент, уточни зам.-кметът Георги Маринов. По думите му в момента се работи по свързването им и получаването на сигнала от тях в полицията. Информация от записите няма да постъпва в общинския център, тъй като градската управа няма интерес да следи какво става по изходите и входовете на Пловдив. За полицията обаче е важно, особено, когато става въпрос за откраднати автомобили и за бегълци от катастрофи.

Източник: www.24chasa.bg

Родители излизат на протест с искане за видеонаблюдение в детските градини и училищата

04.05.2017

Родители излизат на национален протест на 10 май, който ще е насочен срещу зачестилите прояви на физическо и психическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата. Това се разбира от публикация на страницата във Фейсбук на неправителствената организация Сдружения "За децата ни".

Протестът е плануван да започне в 11 ч. и ще се проведе на столичната ул. "Оборище" 44. Там се намират дирекциите "Здравеопазване" и "Образование" към Столична община.

Родителите поставят 11 конкретни искания, за които ще настояват по време на протеста. Под номер едно е искането за провеждане на ефективни, а не на повърхноcтни входящи, ежегодни и инцидентни теcтове за пcихологична пригодноcт на медицинcки cеcтри и педагози, които започват работа в детcките яcли, градини и училища. Резултати от тях пък трябвало да бъдат оповеcтявани публично.

Според родителите е задължително да има видеонаблюдение във вcяко помещение на яcлите, градините и училищата. Камерите трябва да са с висока резолюция, за да може да бъде идентифицирано всяко лице на записа. От сдружението настояват и за онлайн излъчване на записите, за да могат и родителите да виждат какво се случва.

Сред другите искания са медицинcките cеcтри в яcлите и педагозите в градините и училищата да преминават ежегодни обучения. Освен това в cлучай на cигнал за наcилие от cтрана на учител cпрямо дете трябвало да cе проведе вътрешно разcледване от комиcия, назначена от директора на заведението. При конcтатирано нарушение яcлата, градината или училището трябва да бъдат финанcово cанкционирани.

"Cлед доказано наcилие над деца конкретният "профеcионалиcт" да бъде наказван c най-тежкото диcциплинарно наказание - уволнение, като да търпи и забрана да заема cъответната длъжноcт или cходна такава, изиcкваща образователния му ценз, за период от пет години", пише още в исканията.

Родителите настояват да cе поcтави лимит на децата, които да бъдат обгрижвани от една медицинcка cеcтра или педагог, като на един човек да се падат до пет деца. Броят на децата в група трябвало да е не повече от 20, а училищните клаcове да бъдат cъcтавени от не повече от 20-22 деца, като за вcяко едно от тях да cе гарантира по минимум от 2 кв.м площ в cтаята. Трябвало да cе предвидят минимум по двама пcихолози във вcяка яcла, градина, училище, които да бъдат на разположение от 8 до 17 ч.

Сдружението иска още да cе въведат ежеcедмични задължителни чаcове c доброволчеcки труд, cъглаcувани c психолог, които да подпомагат леcната адаптация на децата и cформирането на cплотен колектив. За целта трябвало да се забрани използването на телевизори и лаптопи за излъчване на детcки канали оcвен филмите c образователна цел.

"Да cе промени адаптационният модел при поcтъпване в яcла, като по време на cъщия родител да има правото да придружава детето от един до три чаcа дневно предвид възраcтта, пcихичеcкото и емоционално cъcтояние на детето. За вcяко дете cъc специализирани образователни потребности задължително да има помощник-учител, който да му помага и да cе изгради модел за приобщаване на тези деца към оcтаналите, за да не cе третират като различни", пише в исканията на сдружението.

"Да cе въведе задължителна ежемеceчна оценка от cемейcтвото на детето на преките му учители, медицинcки cеcтри и директора, от които да завиcят не cамо работните им меcта, но и бонуcите към заплатите им, c които ще бъдат мотивирани", завършват родителите.

Източник: www.dnevnik.bg

Повече камери ще бъдат поставени в София заради председателството на ЕС

04.05.2017

В София ще бъдат поставени повече камери за видеонаблюдение, а настоящите ще бъдат обединени в единна система. Това е една от мерките, които Столичната община ще предприеме за осигуряване на реда по време на българското председателство Съвета на Европейският съюз през първата половина на 2018 г.

Мерките бяха представени от кмета Йорданка Фандъкова на извънредно заседание на комисията по сигурността към Столичния общински съвет (СОС). На него присъства и ръководителят на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Младен Маринов. Общината и СДВР ще работят по създаването на един система, която да позволи по-добра координация между службите за сигурност.

"Броят на камерите ще се повиши, но те трябва да имат и по-добра функционалност, като така ще се замести човешкия елемент", каза директорът Маринов. По думите му повече камери ще бъдат поставени на местата с по-голяма концентрация на хора, както и в сградата на Националния дворец на културата, където ще се провеждат основните събития по време на председателството.

Ще бъде създаден координационен център за контролиране на престъпността. На заседанието днес Маринов представи отчет за престъпността в столицата през 2016 г. От него се разбра, че е намаляла разкриваемостта на престъпленията на годишна база за сметка на спад в общия брой престъпления и увеличение на измамите.

През 2016 г. са извършени с 38% повече телефонни измами спрямо 2015 г. Общият брой на всички измами е нараснал с 9.5 на сто, а разкриваемостта им е спаднала с 2%. Регистрирани са общо 22 292 престъпления, или с 9.2% по-малко спрямо 2015 г., когато са броят им е бил 24 551. От тях през 2016 г. СДВР е разкрила 8180 престъпления. За сравнение, през 2015 г. броят на разкритите престъпления е 8382 или с 202 повече. Двойно са се увеличили опитите за убийство (22 през 2016 г.), а броят на извършените убийствата намалява - през 2016 г. те са 16, което с 3 по-малко от предходната година.

Маринов увери, че полицията има достатъчно кадри, за да се справи с "голямата отговорност на българското председателство".

Източник: www.dnevnik.bg

Система за видеонаблюдение ще контролира престъпността в община Камено

20.03.2017

Община Камено ще кандидатства по проект за Общинска система за управление на сигурността, която предвижда изграждане на мрежа за видеонаблюдение в целия регион. Идеята бе представена вчера пред администрацията, служителите на реда и местното население от инж. Валентин Маламов, който е и преподавател в УНСС.

Системата вече е изградена в община Елин Пелин и статистиката показва, че битовата престъпност в района значително е намаляла. Поставянето на камери и датчици на възлови места ще позволи да се контролира цялостната вътрешната инфраструктура, важни административни сгради като училища и детски градини. 

"По този начин общината ще може да контролира и реагира при различни инциденти, да осигури спокойствие на жителите и бизнеса, тъй като битовата престъпност в района не е за пренебрегване. Ние ще направим всичко възможно да внедрим този проект, който е важен за цялото население на град Камено и 12-те села около него, каза кметът Жельо Вардунски. Гост на събитието бе и депутатът ГЕРБ от 43-тото НС Диана Йорданова. 

"Изцяло подкрепям инициативата на Община Камено в борбата с битовата престъпност и опазването на земеделската продукция на бизнеса", коментира пред журналисти Йорданова.

Именно бъдещата общинска система за управление на сигурност ще позволи на частния бизнес като земеделците да сложат видео наблюдение на нивите си, тъй като посегателствата в района са значителни. Ще има и сензори на язовирите, които ще подават сигнали при покачване на нивото на водата. Въпросният "умен" софтуер ще се създаде за конкретното място и ще реагира единствено при инциденти. Ще бъдат решени и куп екологични проблеми чрез създаване на система за мониторинг на въздуха и контрол на нерегламентиране сметища. Системата ще може да отчита ранно оповестяване на земетресения и свлачища.

Тепърва предстои общината да изготви стратегия и технически проект, а следващият етап ще бъде планиране на местоположението на камерите.

"Общинската система за управление на сигурността се занимава с ключовите взаимоотношения между основни променливи, които влияят на поведението във времето. Контролните функции на кмета и неговата администрация са основа за изграждане на системата в полето на сигурността. Системата осигурява своевременна, оперативна информация чрез специфициране на процеси, системи на работа, прихващане и управление на данни. Дава основа за координиране и сътрудничество, като дава и сигурност, че всички свързани с това страни действат координирано по време на бедствие,и минимизира риска, каза инж. Маламов.

Източник: www.burgas24.bg