Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


В 83% от столичните детски градини има външно видеонаблюдение, в 30% и вътрешно

18.09.2017

В 83% от общинските детски градини имат изградено външно видеонаблюдение. По решение на педагогическите съвети и след съгласието на родителите има изградена и вътрешна видеонаблюдение в 30% от детските градини. Това каза за "Фокус" зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Всички детски градини имат изграден СОТ, а в 149 детски градини има и физическа охрана", обясни той.

"Детските градини на територията на Столична община са обезпечени с необходимите педагогически и непедагогически персонал", увери зам.-кметът.

"Приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, влязъл в сила от 1 август 2016 г., и стандартите за включване в образованието работят в посока на осигуряване и на други педагогически специалисти, ресурсни учители, логопеди, психолози, педагогически съветници в детски градини с по-голям брой деца със СОП ", каза още Чобанов.

Източник: www.dnevnik.bg

Dahua Technology 4K-HDCVI или HD CVI 4.0 през 2017 г.

08.09.2017

Докато индустрията се опитва да преодолее ограничението на честотната лента на коаксиалното кабелно предаване, Dahua пуска първото 4K Ultra HD решение, като разполага с изключителен механизъм за модулация на сигнала и техника за намаляване на шума. 

Той предава 4K видео сигнал до 700 м (RG59/RG6 кабел). 

Dahua 4K-HDCVI предлага изображения с висока разделителна способност 3840 (H) x 2160 (V), еквивалентни на 4 X 1080 FULL HD камери, за постигане на широкоъгълно покритие и ясна къртина.

Сложиха камери в три детски ясли в Пловдив!

05.09.2017

Първите три детски ясли в Пловдив с видеонаблюдение са в "Централен". Идеята е на Георги Стаменов, кмет на района и цели повишаване сигурността за децата и техните родители. За реализацията Стаменов привлича частен партньор, а Общината поема разходите за монтажа.

Вчера бяха монтирани общо 21 камери за видеонаблюдение в три от общо четирите детски ясли на територията на района: "Вълшебно детство", "Детска ясла на мечтите" и "Приказен свят". Камерите са монтирани с цел наблюдение на случващото се в детските ясли и контрол на поведението на работещите и посетителите. 

Директорът на всяка детска ясла има достъп до монитора, който предава на живо видео от камерите в детските заведения. Техниката на стойност 3560 лв. дава възможност случващото се в детските заведения да бъде не само наблюдавано, но и преглеждано с минала дата. 

"Бих желал всеки родител да бъде спокоен за сигурността на своето дете, което прекарва цял ден в детската ясла. Същевременно това е жест и към служителите на яслите, които поемат отговорност за децата докато родителите им са на работа", коментира Георги Стаменов. 

При приключване на монтажа на техниката той лично посети детските ясли в района. "Родителите веднага забелязаха монтираните камери. Реакцията им е позитивна. За мен и колегите ми придобивката може да бъде само от полза и улеснение в работата.", споделя Румяна Петрова, директор на "Детска ясла на мечтите".

При монтажа на камерите районната администрация се съобразява с правилата за лично пространство и етика: камерите са разположени в коридори, стълбища, приемни. Няма монтирано видеонаблюдение в спални и игрални помещения.

Източник: www.plovdiv24.bg

Видеонаблюдение за 7,8 млн. лв. пази реда при БГ председателството

10.08.2017

 Точно 7,8 млн. лв. ще струва изграждането на единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение в столицата във връзка със сигурността по време на председателството на ЕС, което страната ни ще поеме през първата половина на следващата година. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР. Плановете за връзване на всички камери в столицата в умна система бяха обявени още преди месеци от кмета на София Йорданка Фандъкова. В документацията към търга сега е уточнено, че единната платформа ще свърже системите на МВР, НСО, Столична община, летище „София“ и НДК, където ще се провеждат основните събития от председателството.

 

Сред заложените цели пък са пресичане на опасностите от терористични атаки, повишаване на готовността за реакция при възникване на събитие с висока обществена опасност, превенция на престъпността.

 

„Съществуващите системи за видеонаблюдение на територията на Столична община към настоящия момент се оперират от различни държавни и общински структури без интеграция между тях. Липсата на централизирана локация, в която да се събира и наблюдава цялата видео информация за града е сериозна предпоставка за некоординирани действия и пропуски от гледна точка „сигурност“, аргументират се от МВР за необходимостта от изграждане на платформата. Освен това сегашните системи не разполагали с аналитична функционалност, автоматичното разпознаване на номера на пътните превозни средства било ограничено, а събраната информация не може да бъде проверявана в съществуващите регистри на МВР. Нямало възможност за превантивни и изпреварващи известявания за заплахи. Затова сега със заделените средства се предвижда умните камери да могат сами да засичат и алармират ако някой навлезе нерегламентирано в зона за сигурност, ако се струпат твърде много хора на едно място и дори ако някой подозрително се „мотае или навърта“ в даден район. Засичане ще се прави и на превозни средства, които се движат или са паркирани на забранени места, както и на изоставени предмети. Системата ще прави и проследяване на дадени лица, както и разпознаване на регистрационни табели на автомобили.

източник: www.monitor.bg

Борят автомафията с камери в сервизите

18.07.2017

 Денонощно видеонаблюдение трябва да предотврати разглобяването на крадени автомобили.

Денонощно видеонаблюдение във всеки автосервиз да пресича част от схемите на мафията с крадени коли. Според вестник "Монитор" това е една от идеите, които ще бъдат обсъдени от сформираната работна група между министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие, както и други отговорни структури при разцепването на сегашния Закон за движение по пътищата на два или три нормативни акта.

 

„В момента не малка част от сервизите, особено в по-малки населени места, се използват нощно време за разглобяване на откраднати автомобили за части“, разказа пред „Монитор“ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

 

Такава практика най вече била разпространена в Пернишко и Дупнишко. Разкулачените возила вече се пласират масово в чужбина, за да може да донесат по-голяма печалба на участващите в схемата. Затова според Ципов са необходими мерки за засилване на контрола над автосервизите, като те се разпишат в отделен закон, който ще урежда всички въпроси от регистрацията до разкомплектоването на возилата.

източник: https://fakti.bg

На финалната права! Камери ще следят в пловдивски ясли през есента

17.07.2017

Монтират камери в три от четирите детски ясли в район "Централен" през август, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Добрата новина за читателите ни сподели кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Идеята се роди, след след случай с оплакването за насилие над дете в "Детска ясла на мечтите".

Проектът е на финалната си права. Голяма фирма за видеонаблюдение вече е дарила три комплекта с камери. Обектите са до ул. "Леденика" и "Рожен" и на ул. "Богомил", яслата край бул. "Шести септември" ще бъде отремонтирана по голям проект по ОП "Региони в растеж". 

"До края на месец август ще имаме видеонаблюдение", обобщи Стаменов. Ще се наблюдават само общите части, коридорите и стълбищата, защото за наблюдение на стаите трябва персонално съгласие от всеки родител. Летният период пък, когато малчуганите са по-малко, е най-подходящото време за монтиране на камерите, коментира още районният кмет. 

Източник: www.plovdiv24.bg

Заграждат още един от големите паркове в Пловдив с камери

02.07.2017

Един от големите паркове на Пловдив - кючукпарижкият "Белите брези", ще се сдобие с камери за видеонаблюдение, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Планът е техниката да се монтира на минимум 7 места, разказа кметът на район "Южен" Борислав Инчев. По съвет на специалисти обаче, за пълно покритие и максимална видимост, камерите трябва да са по две - което означава общо 12 камери. 

"Ще се опитаме да защитим един такъв проект, не е невъзможно това да се случи още в рамките на тази година. Ако в един момент има свободни средства за районите от бюджета на града, "Южен" ще кандидатства и "Белите брези" ще е един от първите обекти", категоричен бе Инчев. 

Припомняме, че планът е в парка да бъде изградена и втора детска площадка.

Източник: www.plovdiv24.bg

Слагат камери на още ключови кръстовища в Пловдив, ето на кои!

06.06.2017

Ключови кръстовища, останали извън Транспортния проект, ще се сдобият с куполни камери за наблюдение в реално време, научи Plovdiv24.bg. CCTV камерите ще бъдат поставени на 9 кръстовища. Дейностите са част от надграждане на системата за управление на трафика. За целта вече е обявена обществена поръчка за 200 000 лева без ДДС. 

Кръстовището на бул. "Васил Априлов" и "Пещерско шосе", кръстовището на бул. "Санкт Петербург" и ул. "Лев Толстой" ще попаднат в списъка на планираните да се сдобият с камери, научи още репортер на Plovdiv24.bg.

Обследва се възможността за камери на кръстовището до блок 1 в жк "Тракия". В "Южен" се мисли за натовареното кръстовище на бул. "Македония" и "Никола Вапцаров". 

Преди да се надгради системата обаче, трябва да се обследва възможността за поставяне на камери, подземната инфраструктура, захранване и прочие, обясни за Plovdiv24.bg шефът на ОКТ Борислав Кръстев. Той обаче бе категоричен, че сега целта е да се обхванат инфарктни кръстовища, останали извън проекта. 

Припомняме, че по Транспортния проект бяха модернизирани светофарните уредби на 50 кръстовища, а на 15 бе изпълнено видеонаблюдение в реално време чрез CCTV камери.

Източник: www.plovdiv24.bg

4000 камери следят зрелостници да не преписват на матурите

16.05.2017

Видеонаблюдението е един от основните моменти в мерките за сигурност на предстоящите държавни зрелостни изпити в 12-и клас, които предстоят на 19-и и 22 май. Около 4000 са камерите за видеонаблюдение в училищата за първия и за втория изпит, като то ще бъде в реално време. Това обяви днес пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при представянето на новия екип на МОН и на приоритетите от министър Красимир Вълчев.

Във всяко училище ще има училищна комисия за подготовката на държавните зрелостни изпити или това е т.нар. техническа комисия, която ще определи кой ще отговаря за видеонаблюдението в съответното училище, обясни Михайлова.

Тя отбеляза, че ще има и мобилни групи от МОН, които също ще следят какво се случва в училищата на матурите. Много важна е и ролята на квесторите, а това, че някои от матурите са разделени на три модула, също е част от мерките за сигурност, заяви Михайлова.

Източник: www.plovdiv24.bg

Директор: Слагането на камери в детските градини няма да реши проблема

11.05.2017

"Слагането на камери в детските градини е неприемливо и няма да реши проблема. Няма и да повиши професионализма на педагозите. Най-важно е да се работи за осигуряване на добра среда - както за учителите, ката и за децата. Монтирането на камери е огромна инвестиция. Тези пари могат да се вложат в модерна образователна среда", каза в предаването "Здравей, България" по Нова тв Цеца Георгиева, директор на ОДЗ "Звънче" в София.

"Пропастта между образованието и родителите е огромна. Все повече ще говорим за изнервени учители, защото родителите нямат уважение към тях. Поставянето на камери може да доведе и до отлив от професията", заяви детският психолог Младен Владимиров.

"Основният проблем е заниженият контрол - към учителките и към директорите в детските заведения. Инспекторатът дори крие по-сериозните сигнали", сподели родителят Васил Николов.

Родителите споделиха, че нямат доверие в учителите

"Българският учител е високо образован и подготвен за работа. Заплащането за него е на последно място", добави Георгиева.

Според специалистите трябва да има доверие в учителите и образователната система. "Родителите трябва активно да се включват в образователната система с идеи", смята директорката на ОДЗ "Звънче".

Източник: www.plovdiv24.bg