Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18


Над 400 обекта се наблюдават от камери в столицата

11.07.2016

Над 400 обекта са включени в системата за видеонаблюдение на София. Това са училища, детски градини, подлези, открити пространства и вече пътни участъци. Това написа във фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Освен центърът за видеонаблюдение са изградени и 4 изнесени центъра за видеонаблюдение. Последният от тях е в кв."Павлово", който разполага и с оборудване, необходимо при извънредни ситуации като бедствия, аварии и инциденти. Той следи Южната дъга и кварталите „Драгалевци", „Симеоново", „Горна баня" и село Владая.

Първият изнесен център е на бул. "Ботевградско шосе". С него се наблюдават подлезите. Това позволява реакция в рамките на 4-5 минути, обяснява Фандъкова.

В кв. „Павлово“ се намира и аварийно-спасителното звено на общината, което е оборудвано с техника за бърза и адекватна реакция при произшествия и тежки метеорологични ситуации.

Източник: www.topnovini.bg

Димитър Колев осигури видеонаблюдение за пенсионерски клуб

06.07.2016

С модерна система за видеонаблюдение разполага вече пенсионерски клуб "Отдих" в район "Западен". Възрастните хора получиха новата си придобивка благодарение на кмета Димитър Колев.

Общо 3 камери са монтирани пред входовете на пенсионерския клуб. С тях се осъществява 24-часово наблюдение и видеозапис, като в най-скоро време те ще бъдат свързани и към СОТ. 

"Благодарение на тази система възрастните хора ще се чувстват по-сигурни и по-спокойни, когато идват тук, за да се видят с приятелите си", заяви кметът на район "Западен" Димитър Колев, след като лично посети клуба. 

Той увери възрастните хора, че в негово лице те имат верен приятел и могат да разчитат на пълно съдействие от негова страна.

Източник: www.plovdiv24.bg

Димитровград с видеонаблюдение

12.05.2016

Процедура за изграждане на видеонаблюдение на 9 ключови места в Димитровград стартира общината, съобщи днес кметът Иво Димов. В началото на работния ден той получил писмо от началника на местното полицейско управление Ангел Дулев, в което са определени позициите за разполагане на камерите. Предвижда се такива да има на всички входно и изходни пътни артерии на Димитровград, както и на новият жп надлез около Водната кула, пред сградата на общината и входа на парк "Марица".

 

Изцяло ще се съобразя с предложенията на РУП-Димитровград, коментира днес Иво Димов. И посочи, че това е първият етап от въвеждане на видеонаблюдение в града, като предстои да бъде обявена поръчка за доставка и монтаж на техниката. В бюджета за целта са предвидени 30 000 лв. По предварителни изчисления, до края на годината видеонаблюдението трябва да е факт, посочи още димитровградският кмет.

Източник: http://www.dariknews.bg/

Болница “Света София“ въведе онлайн видеонаблюдение на новородените

12.05.2016

Онлайн видеосистема за наблюдение на бебета от смартфон, през която родителите и лекарите ще могат да наблюдават непрекъснато новородените заработи в Първа АГ болница "Св. София" и беше представена от директора на болницата д-р Иван Костов при посещение на столичния кмет Йорданка Фандъкова в четвъртък.

Новата видеосистема е част от интегрираната информационна система на болницата, която позволява да се следят и финансово-административните резултати в реално време.

От началото на годината до момента в болницата са се родили около 900 бебета, а през миналата година са изродени 3000 бебета, което поставя болницата на второ място в страната по брой раждания.

Според д-р Костов тази година ражданията може да са между 7% и 10% повече.

“Нашата концепция за общинското здравеопазване е много ясна – модернизация, привличане и задържане на добри екипи и ефективен мениджмънт на болниците, коментира Фандъкова.

В Първа АГ болница през последните две години са инвестирани около 1 млн. лева за подобряване на материалната база и за купуване на ново оборудване. През тази година предстоят ремонти в Първа градска болница, Пета градска болница и в болница "Шейново", както и цялостно саниране на 12-о ДКЦ в "Люлин", съобщи още Фандъкова.

Източник: http://www.mediapool.bg/ 

Велико Търново ще разполага със съвременна система за видеонаблюдение

10.05.2016

Съвременна система за видеонаблюдение се изгражда в момента във Велико Търново. На работна среща заместник-кметът проф. Георги Камарашев, експерти от общинската администрация и служители на Областната дирекция на полицията обсъдиха технически въпроси, свързани с функционирането. Присъстваха и представители на избрания интернет доставчик, уточняват от местната администрация.

36 камери вече са разположени по възлови места в града. Снимачните устройства вече са с интернет връзка, предстои осигуряването на елзахранване. Сигналът от камерите ще постъпва в реално време както в Областната дирекция на полицията, така и в Община Велико Търново.

Камерите са монтирани при входовете и изходите на Велико Търново и кварталите, натоварените кръстовища и в централната част.

 

Източник: www.24chasa.bg 

През 2016г. Столична община предвижда 1,4 млн. лева за видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини

20.04.2016

Столична община отделя 1,4 млн. лева за разширение на системата за видеонаблюдение в училища и детски градини. Над половината от общински образователни заведения - 105 училища и 99 детски градини са включени в системата за видеонаблюдение на общината.

През 2016г. Столична община предвижда 1,4 млн. лева за видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на национална среща по въпросите на сигурността в училищата и детските градини.

Всички общински учебни заведения са свързани със системата на СОТ, а в 95 % има жива охрана. Статистиката сочи, че там където има видеонаблюдение, нарушенията намаляват с 80 процента, каза също Фандъкова.

Изготвен е примерен правилник за пропускателния режим, както и примерни действия и мероприятия за повишаване на сигурността в детските и учебни заведения. В примерният правилник е посочено задължително воденето на дневник за посещения, издаване на еднократен пропуск.

В дворовете на училищата не трябва да се допускат автомобили, аварийните изходи трябва да са с възможности за бързо отваряне. Заедно с монтирането на техника, включително и паник бутони, е важно в училищата да има добра организация на сигурността.

Източник: www.gradat.bg

Борим престъпността с камери и работа за екс затворниците

20.04.2016

МВР ще бори битовата престъпност с повече видоенаблюдение и нови работни места. Това са част от мерките, заложени в екшън плана.

От октомври миналата година 72-годишният офицер от резерва Иван Зарков от село Боровци е под ключ, след като е нападнат в дома си от мъже с маска и ръкавици. Апашите връзват дядото с кабела на зарядното на телефона му. Крадат 285 лева - остатъка от пенсията му.

Срещу тези престъпления държавата обединява идеите на няколко министерства и агенции. МВР се заканва да наблюдава крадците с повече камери на най-уязвимите места.

"Вече има и в по-малки общини като Роман, в които има сериозен спад на престъпността. Знаем, че регионалното министерство е осигурило финанси по оперативни програми, по които кандидатстват 39 общини", поясни пред bTV Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Готви се и програма, която да спре затворниците, влезли зад решетките заради битови престъпления да крадат отново.

"Ако ги ангажираме като трудова заетост, ще намалеят престъпленията от рецидивисти, но трябва да има и строгост на закона", смята Терзийски.

Помощ за да стартират работа обещават и от социалното министерство. Според експертите, когато безработицата спадне с 1%, престъпленията също намалявали с толкова.

"Нашата цел е да се работи индивидуално с всеки един от тях. Да може да се прецени кой каква нужда има - от квалификация, преквалификация, образование", смята Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика.

А Иван Зарков от Боровци все още чака нападателите му, които разпознал, да бъдат задържани. "Никакъв, никакъв ефект няма! Никакъв! Ей го, онзи ден две къщи наведнъж са обрали", разказва той.

Зарков е викан близо петдесетина пъти в полицията. Неотдавна наказателното производство срещу "неизвестните извършители" е прекратено.

Източник: www.dnes.bg

Изгражда се система за видеонаблюдение на Българско-Сръбската граница

29.03.2016

"Гранична полиция" предвижда да бъде изградена система за видеонаблюдение на българско-сръбската граница в района на Драгоман. Системата ще е подобна на тази, която съществува на българско-турската граница.

Най-вероятно ще има изградени два или три поста на границата със Сърбия. До края на годината трябва да приключи подготовката на документите, а обявяването на обществената поръчка за изграждането на системата най-вероятно ще стане в началото на следващата година. Това бе посочено при представянето на резултатите от приключилите програми на европейския фонд за външните граници.

На събитието за отчитането на средствата присъства заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, съобщи БТА.

От "Гранична полиция" отчитат, че в момента мигрантският натиск е по-голям на изход от страната ни, затова и ще бъде изграждана подобна система на българско-сръбската граница с център за видеонаблюдение.

Участъкът, който покрива турската граница от Лесово до Малко Търново, струва 16,6 млн. евро. За авиобазата на "Гранична полиция" в София са инвестирани 6,8 млн. евро.

От дирекцията отчетоха, че за последните години пред електронните гишета за сканиране на международни паспорти с чип на летищата във Варна, София и Бургас са преминали над 1 млн. души.

Източник: www.btvnovinite.bg

Иван Сотиров: София има нужда от интелигентна система за видеонаблюдение

25.03.2016

У нас има специализирани структури и много добри специалисти в системата за сигурност, но те не са обезпечени ресурсно. Няма визия как да се подобрят нещата в един голям град като София, коментира в предаването "Темите" Иван Сотиров, бивш заместник кмет по сигурността на столицата. Според него не може да се разчита само на ентусиазма на професионалистите в тази област, а трябва да се внедряват най-съвременните тенденции в областта на опазването на обществения ред и сигурност.

София е най-уязвима към евентуални терористични атаки, защото в нея живеят близо 2 млн. души и е съсредоточена най-критичната инфраструктура в държавата. В столицата има десетки хиляди камери - държавни, общински, частни, но те не са свързани към една интелигентна система за видеонаблюдение, каквото има в другите европейски страни, каза Иван Сотиров. 

Според Иван Сотиров закупуването и внедряването на такава система ще струва между 20 и 40 млн. евро, които с несравними по размер и важност, ако с тях могат да се предотвратят терористични нападения.

Източник: www.tvevropa.com

Видин: Пазач и видеонаблюдение са мерките за сигурност, които се прилагат в СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в град Брегово

25.03.2016

Брегово. Пазач и видеонаблюдение са мерките за сигурност, които се прилагат в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Брегово, Община Брегово. Това каза за Радио "Фокус" - Видин Илияна Кръстева, директор на училището. Тя посочи, че сградата не е оградена. Илияна Кръстева допълни, че от РИО във Видин са изискали от всяко училище да попълни справка с пропуските в обезпечаването на сигурността на учениците. "Попълних справката, в която отбелязах, че ние нямаме ограда. Най-вероятно от министерството ще отпуснат средства, за да се осигури безопасността на децата", коментира Кръстева. Тя допълни, че събирането на справките е започнало сега, през настоящия месец и ще се подават ежемесечно оттук нататък. По предположение на директорът на бреговското училище, пропуските и слабостите в охранителните мерки на училищата ще се анализират на министерско ниво и по тяхна преценка ще се отстраняват. Илияна Кръстева обясни, че към момента училището в град Брегово разполага с 11 камери за видеонаблюдение, 8 от тях са в сградата на училището, 3 са външни. 
Галя ОКОВСКА 

Източник: www.focus-news.net