Новини за видеонаблюдение

Всичко свързано със ситеми за видеонаблюдение, камери за видеонаблюдение, записващи устройства за аналогово и цифрово видеонаблюдение. Как се изгражда система за видеонаблюдение, кой и къде монтира камери за видеонаблюдение.
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20


Камери пазят входно-изходните артерии на Куклен

29.12.2016

Камери вече пазят всички входно-изходни артерии на град Куклен, научи Plovdiv24.bg. Камерите са 6-мегапикселови, с инфрачервени прожектори и специален филтър против заслепяване нощно време. Те правят запис на всички влизащи и излизащи в града автомобили, включително и разпознаване на номерата. Цялата информация ще се архивира с месеци и при необходимост ще се наблюдават събитията. Камерите ще се изведат за наблюдение в полицията. Целта на системата е да повиши значително безопасността в населеното място и при необходимост да се използва за разследване на престъпления. Системата е реализирана благодарение на усилията на председателя на Общинския съвет Пламен Гошев.

Източник: www.plovdiv24.bg

Засилват видеонаблюдението край училища и възлови места в София

26.11.2016

Видеонаблюдение на общински училища и детски заведения, както и на възлови публични обекти предвижда Столична община. Целта е опазване на обществения ред и безопасността на гражданите и за предотвратяване на противообществени и криминални прояви в наблюдаваните обекти, които да бъдат включени в общата система за видеонаблюдение на столицата.
Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител, с няколко обособени позиции за районите "Красна поляна" и "Лозенец"(поз.1) Възраждане (поз.2) "Витоша" и район "Оборище" и "Подуяне"(поз.3), както и изграждане на локална система за видеонаблюдение в кв. "Димитър Миленков" – район "Искър" с локален център за видеоконтрол (поз.4).
Изискването към кандидатите е да предоставят нова техника, произведена в завод на производител, притежаващ сертификат за качество ISO 9001:2008.
Става дума за управляеми камери за външен монтаж, вандалозащитени камери за външен монтаж, стационарни камери за външен монтаж и камери за интелигентни функции.

 

Източник: http://gradat.bg

Опасват с мощни камери Пловдив и областта

15.11.2016

Кметовете на всички общини в област Пловдив ще подпишат меморандум и ще създадат работна група от специалисти и представители на ОДМВР, която да по изготви проект за създаване на единна система за видеонаблюдение и общ координационен център, разположен на територията на Областна администрация Пловдив.

Това решение беше взето на срещата по въпросите на сигурността, която се проведе днес под председателството на зам.-областните управители Георги Пилев и Иван Антонов. На срещата присъстваха зам.-директорът на ОДМВР Георги Георгиев и кметове на общините в областта. Не срещата беше решено да се изготви цялостна концепция за единна видеосистема, която да има единно управление и може да бъде надграждана в бъдеще. Това е пилотен проект за Пловдивска област и първият по рода си в страната.

Системата ще бъде с общ софтуер и ще се изгради в няколко кръга. Община Пловдив вече е разработила такъв проект, който включва 11 входно-изходни артерии на града. Вторият етап ще обхване входно-изходните артерии на общините, а третият - на областта.

Изграждането на системата ще допринесе за по-доброто опазване на обществения ред и сигурността на населението, както и до повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Системата ще дава възможност за разпознаване на номера на МПС и лица, ще бъдат наблюдавани пътни артерии и стратегически обекти. 

От общия координационен център ще може да се да се наблюдават всички видеокамери на територията на областта и да се проследява в реално време криминологичната обстановка по места. Така ще се оптимизира работата на служителите на МВР с оглед на по-доброто покриване на съответните региони. 

Към проекта ще може да се интегрират вече съществуващите локални мрежи за видеонаблюдение, които са изградени в много населени места, като се допълнят техническите им параметри и се пригодят към единния софтуер. 

Най-важният етап е изграждането на оперативен център за видеонаблюдение, който ще е разположен в сградата на II РПУ. Контролният център ще бъде свързан с националните служби за сигурност. 

Меморандумът, който ще бъде подписан на 24 ноември от кметовете на 18-те общини, ще предостави водеща роля на Община Пловдив за разработката и координацията на проекта, защото тя вече има опит с изграждането на система за видеонаблюдение. 

Областна администрация ще координира и внесе искане за отпускане на необходимите средства за изграждане на системата.

 

Източник: www.plovdiv24.bg

Изчистване на среден и нисък клас играчи от пазара за видеонаблюдение. Очаквайте скоро!!!

01.11.2016

Нещата стават грозни. Genetec прогнозира, че в среден и нисък клас системи за видеонаблюдение, компаниите се самоизяждат дори и работят на загуба. В този доклад се анализират прогнози на Genetec и вероятността то да се сбъдне е много голяма.

Очаквайте скоро целия доклад.

Няма да има видеонаблюдение в изборните секции в деня на вота

01.11.2016

Камерите за видеонаблюдение, намиращи се в помещенията, в които ще се гласува на изборите на 6 ноември, ще бъдат изключени, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Според прието в петък (21 октомври) решение в деня на вота следва да бъдат изключени всички заснемащи устройства, а обективите им да бъдат закрити. Решението важи за секциите в цялата страна за времето от 7:00 часа до 20:00 часа, а при при удължаване на изборния ден - и след това, но не по-късно от 21:00 ч.

Решението ще важи и при евентуален втори тур на вота за държавен глава. Контролът върху работата на устройствата е възложен на районните избирателни комисии.

Източник: www.capital.bg

Пазят с камери болниците от джебчии

24.10.2016

МВР ще поставя камери в болниците заради зачестилите джебчийски кражби в последно време. Това е заложено в Плана за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 201-2018 година, съобщава "Монитор". 

Според него лечебните заведения трябва да бъдат оборудвани с видеонаблюдение, тъй като постоянно се получавали сигнали за изчезнали вещи и дори медицинско оборудване. Така например родилка се оплакала, че от столична болница е изчезнала чантата й с лични вещи, докато раждала. 
Друг болен пък пропищял, че от якето му, което било закачено до леглото, липсвало портмонето с няколкостотин лева, лични документи и дебитни карти.

Лекари си спомнят и за много по-фрапантни случаи когато кражба блокирала работата на столичната Пета градска болница за цяло денонощие. Апашите отмъкнали 24 метра метални тръби за медицински кислород, които после върнали за вторични суровини. Крадците срязали проводниците, които снабдяват лечебното заведение с кислород под високо налягане. Получила се и сериозна авария. 
Така осем души, които чакали за операция, се наложило да бъдат отложени за следващия ден. Кражбата започнала още по светло от малка шахта, от където са отрязани първите метри тръби с взривоопасен кислород.
Източник: www.plovdiv24.bg

Камери ще ловят крадци в 39 града у нас

16.09.2016

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова иска от министъра на регионалното развитие и благоустройството да финансира изграждането на видеонаблюдение в 39 града.

Финансовите средства биха могли да дойдат по европейската оперативна програма "Региони в растеж", в която има приоритетна ос за осъществяване на мерки, свързани с обновяването на градската среда и осъществяване на мерки за интегриран градски транспорт.

"Изграждането на системи за видеонаблюдение на обществени места е включено в допустимите разходи и дейности по програмата", заявява Бъчварова. 

Вътрешният министър подчертава, че видеонаблюдението е сред най-ефективните средства в борбата с конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред. 

В същото време, голяма част от изградените от местната власт системи за видеонаблюдение в отделни общини, нямат връзка с районните полицейски управления и ефективността им не е на добро ниво.

"В тази връзка в МВР бе подготвена заповед, с която са утвърдени Насоки за определяне на местата за изграждане на системи за видеонаблюдение и на минимални и функционални и технически изисквания към системите", посочва Румяна Бъчварова. 

Тя допълва, че съвместно с Националното сдружение на общините е постигнато съгласие приходите от нарушенията, които се регистрират от камерите за видеонаблюдение, да остават в бюджета на местната власт, за да се осигури ресурс за инвестиции и поддръжка.

По искане на МВР, МРРБ вече е предоставило указание към бенефициентите (общините - бел.ред.) преди да бъдат одобрени дейностите за финансиране на системите за видеоконтрол, изискванията към същите, да бъдат предварително съгласувани с регионалните структури на полицията, с оглед постигането на взаимодействие, координация и максимална ефективност при разходването на европейски и бюджетни средства.

Източник: www.plovdiv24.bg

Фандъкова: Само за 2016 година е изградено видеонаблюдение в нови 46 училища и детски градини

15.09.2016

„Само за 2016 година е изградено видеонаблюдение в нови 46 училища и детски градини в София.“ Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова за „Фокус“.

„Учебните заведения са в районите „Красно село“, „Витоша“, „Люлин“ и „Илинден“, тези инвестиции са важни за нас. Видеонаблюдението е един от приоритетите в бюджета на Общината и го доказваме всяка година“, уточни кметът.

Фандъкова допълни, че над половината училища и детски градини имат системи за видеонаблюдение. „То се осъществява както на място от охраната на училището и детската градина, така и в центровете на Столичната община и районните управления на СДВР, което гарантира координирани действия за по-голяма сигурност на децата“, каза още Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че в няколко района в София ще бъдат изцяло финансирани мерките за енергийна ефективност в училищата.

„Образованието е най-важният фактор за развитието на обществото“, подчерта столичният кмет.

Видеонаблюдение в градовете може да се изгражда и с евросредства

14.09.2016

Изграждането на системи за видеонаблюдение на обществени места е включено в допустимите разходи и дейности по програмата", е записано в отговора на вицепремиерът. С пари по ОП "Региони в растеж" е допустимо финансирането на видеонаблюдение в градовете, става ясно от писмен отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов тя обяснява, че по оперативната програма ще бъдат отпуснати средства за подобряване на градската среда и интегриран градски транспорт в 39 града. Системите за видеонаблюдение са едно от най-ефективните средства, които вътрешното министерство използва в борбата с конвенционалната престъпност в страната. Затова и изграждането им е сред приоритетите на МВР през тази година.

 

Изградените до момента системи не осъществяват възможност за оперативна съвместимост, става ясно още от отговора на Бъчварова.

 

МВР има разработени насоки за избор на местата на системи за видеонаблюдение. В тях се определят фокусни точки - уязвими обществени места и съоръжения, повишена криминогенна обстановка, кръстовища и пътни артерии с повишена концентрация на катастрофи, в които да бъдат поставени камери.

 

Източник: www.investor.bg

Нови функции, които влизат в сила с ъпгрейд на фърмуерна версия на Turbo HD DVR(V3.4.70 build160708)

10.08.2016

Поддръжка на сигнали от камери: TVI/AHD/CVI/CVBS/IP(базирано е на новия хардуер)

 

1)Всеки вход на рекордерите става самонастройващ се в реално време за всички типове сигнали: TVI/AHD/CVI/CVBS. Премахва се ограничението за обвързване на различни типове сигнали на входовете на DVR-те и необхдимостта от групиране по двойки.

 

2) Поддръжка на AHD камери с резолюция до 1080P.

 

3)Поддръжка на CVI камери с резолюция 1080P и 720P.

 

Поддържани DVR устройства:DVR устройства от серия HGHI-F, които са с Hardware version: 0x8xxxx или по-висока; DVR устройства от серия HQHI-Fx/N, които са с Hardware version: 0x8xxxx или по-висока.Хардуерната версия на устройствата може да бъде проверена от локално меню: Maintenance->System Info->Device Info->Hardware Version или от софтуер iVMS-4200.

 

Стъпките, които следва да се изпълнят са следните:

- Проверка на модела DVR/NVR/IP камера за наличие на фърмуерен ъпдейт;

- Обновяване на версията на фърмуера, съгласно описанието по-горе;

- Промяна на полето Port: 587 в настройките за Email ако се ползва Gmail акаунт.

 

E-mail известяване, чрез Gmail:

Наскоро Google прекрати поддръжката на SSL криптиране, което повлия на всички устройства, които изпращат e-mail известяване, чрез SMTP услугата на Gmail. От Hikvision предоставиха ъпдейти на фърмуерни версии за DVR и NVR устройства и IP камери, които подновяват възможността за известяване чрез Gmail акаунт както следва:

- NVR устройства (76xxNI-E1/E2, 77xxNI-E4) – фърмуер версия v3.4.62 build160503 или по-нов;

- Turbo HD 3.0 DVR (DS-HUHI-F, HQHI-F, HGHI-F) - фърмуер версия v3.4.70 Build160708 или по-нов;

- Turbo HD 1.0 DVR (7100 7200 7300 8100 HGHI HQHI) - фърмуер версия v3.3.3 Build160716 или по-нов;

- IP камера – фърмуер версия v5.4.0 или по-нов;

- PTZ IP камера – фърмуер версия v5.3.10 или по-нов;